×

Recensie

Alternative

05 januari 2019

The Holydrug Couple – Hyper Super

Hyper Super Mega

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Sacred Bones

Hyper Super Mega The Holydrug Couple Alternative 3.5 The Holydrug Couple – Hyper Super Mega Written in Music https://writteninmusic.com

Santiago in Chili is niet echt the place to be op het gebied van muziek. Het duo Ives Sepúlveda Minho en Manuel Parra hebben daar wel hun thuisbasis. Was er op hun eersteling Noctuary voornamelijk sprake van kinderlijk speelplezier, op het derde album Hyper Super Mega lijken ze ook de instrumenten onder controle te hebben. The Holydrug Couple wordt verdeeld onder de noemer psychedelische rock, maar dan wel ultra light.

Onverwacht opent titeltrack Hyper Super Mega de plaat als een lazy dreampop song. De onverschillige houding roept herinneringen op naar de mellow Madchester sound van eind jaren tachtig. Al druipen de chemische genotsmiddelsappen er wel heel sterk door heen. Bij Waterfalls zwem je nog steeds in dezelfde als een regenboog verlicht psychedelische Wellness oord rond. De druggy invloeden die al als basis dienden op hun debuut zijn hier daadwerkelijk geëvolueerd tot een zeer relaxte sound. Het heeft degelijke invloeden van jaren zeventig disco, je waant je als gast in uitgaansgelegenheid Studio 54 in Manhattan. En dat die zang behoorlijk vals klinkt, valt bijna niet meer op.

Forever End gaat als een langwerkende trip verder, weinig veranderingen in de sound, maar dat stoort niks. We willen nog steeds niet ontwaken in Ikebana Telephone Line, het gaat wel een stuk sneller met meer ruimte voor de elektronica, de remslaap heeft plaats gemaakt voor het geluk makende prettige dagdromen. Bij Lucifer’s Coat heb je het gevoel dat je aansluit bij de succesvolle Franse dansacts die halverwege de nineties met hun soft erotische filmische decoratieve instrumentale hoogstandjes internationaal succesvol waren.

Dan verwacht je vervolgens niet een track als I’ll Only Say This welke zelfs aardig tegen de symfonische hoek leunt, back to the seventies. Het einde klinkt dan als een foute soundtrack uit dezelfde tijd, welke niet draaibaar is geworden, omdat deze plaat te lang heeft lopen bakken achter op de hoedenplank van een auto, fel in het warme zonlicht. Met op de achtergrond politie sirenes komt het meer akoestische Easy over als de begin tune van een soortgelijke serie als Hill Street Blues, met rustige hamburger etende agenten. De wereld staat in brand, en er is alleen aandacht voor het eigen welbevinden. Kille eighties synthesizer klanken geven het een extra aangename retro spirit.

De vrijgegeven weirde videoclip van Chevalier werkt niet zozeer in het voordeel. De track is ook niet hitgevoeliger dan de rest, integendeel. Het grote pluspunt is hier het ontbreken van de zang, toch wel de zwakste schakel in het geheel. Relaxen doen we met de Zuid Amerikaanse percussie van Hotel Cache. Het eerste echte raakvlak dat enigszins nog valt terug te herleiden tot de Chileense oorsprong. Al had hier voor in de plaats ook gekozen kunnen worden voor een sound beïnvloed door het bekendste export product; de pittige pepers. De synth soundscape tegen het einde blijkt ook zo zoet als Jamin schuimblokken.

De bombastische clichématige foute keyboard tonen van Western Shade gaan verder daar waar de grootheden op dit gebied vroeger wijselijk wisten te stoppen. Hier blijft het herhalende deuntje niets zeggend rond zeuren. Dan is Mercury Lake veel geslaagder te noemen. Prachtig qua opbouw met inkoppend gitaartje. Zelfs vocaal weten ze hier wel te scoren, zachter en meer in balans. Het beste is blijkbaar tot het einde toe geconserveerd bewaard gebleven. Laag na laag laat het zich uitpakken. Heerlijk hoe als eindsignaal de gitaarversterker alsnog gevonden is.

Ze hebben het echt wel in zich om aansluiting te vinden in het muziekwereldje, maar dan moeten ze investeren in een goede zanger. The Holydrug Couple is absoluut een band met potentie. 1. Hyper Super Mega
 2. Waterfalls
 3. Forever End
 4. Ikebana Telephone Line
 5. Lucifer's Coat
 6. I'll Only Say This
 7. Easy
 8. Chevalier
 9. Hotel Cache
 10. Western Shade
 11. Mercury Lake