×

Recensie

Rock

14 november 2012

The Heyz

The Heyz

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: T2

The Heyz The Heyz Rock 3.5 The Heyz – The Heyz Written in Music https://writteninmusic.com

Weinig leek tot voor kort een nationale, of zelfs internationale doorbraak van The Heyz in de weg te staan. Radio 2 en 3 FM draaiden de eerste singles van het vijftal uit Noordwijk al regelmatig, bij 3 FM waren ze zelfs al tien keer te gast, al was dat vaak in nachtuitzendingen. Maar dan gaat, op het moment dat een contract met een grote platenmaatschappij bijna is getekend, het hoofdkantoor in New York ineens dwarsliggen en gaat de deal niet door.

Het echte onheil moet dan nog komen. Als het debuutalbum net af is, de albumpresentatie in Paradiso is geboekt en een vrolijk stemmende clubtour in de agenda’s staat, inclusief een plekje op Eurosonic in januari, blijkt begin oktober dat zanger Michiel van der Rhee nierkanker heeft en dat een volledige nier verwijderd moet worden. Weliswaar wordt de zanger medio oktober officieel ‘kankervrij’ verklaard en blijken er geen uitzaaiingen te zijn, feit is wel dat alle optredens tot nader order zijn afgelast.

Deze week verschijnt op internet het bericht dat The Heyz op zoek zijn naar een (inval-) zanger, omdat Van der Rhee bijna een jaar zal moeten herstellen.

Tja, en dan mag je onbevangen naar zo’n levenslustige debuutplaat gaan luisteren. Twaalf songs waar het spelplezier vanaf spat. Van een band die het muziek maken steeds als hoofdactiviteit is blijven zien, die om die reden ook een eigen muziekcentrum in Katwijk oprichtte (House of Music).

De vier muzikanten van The Heyz creëren met hun gitaar, ritmesectie en toetsen een open geluid, waar zanger Michiel van der Rhee met zijn karakteristieke stemgeluid een smaakvolle laag bovenop, of beter gezegd in legt. Heel smaakvol zijn ook de harmonieën. Muzikaal gaat het van bewust gejaagd en punky in In Line naar dromerig in Because. Albumopener Hey Hey Hey lijkt een soort band-anthem. In nummers als Charlie is duidelijk waarom bands als The Killers, The Editors en The Kooks als invloeden worden genoemd.  Time For Change klinkt zo hoopvol als een jonge talentvolle band maar kan klinken.

Hopelijk zal het lot The Heyz de komende periode een stuk gunstiger gezind zijn dan de afgelopen maanden. Los van de persoonlijke ellende waarvan ze nu hun portie echt wel hebben gehad,  zou het ook op basis van hun muziek meer dan verdiend zijn als het tij ten goede keert. 1. Hey Hey Hey
 2. Outside
 3. Take It All
 4. Another Dimension
 5. Blue Rose
 6. Because
 7. In Line
 8. Charlie
 9. Time For Change
 10. High
 11. Over Nights
 12. Stay