×

Recensie

Roots

25 november 2022

The Dimpker Brothers

Deathless

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Rootsy

Deathless The Dimpker Brothers Roots 3.5 The Dimpker Brothers –  Deathless Written in Music https://writteninmusic.com

Martin en Adam Dimpker zijn als tweelingen gezegend met die bijzondere harmonische wisselwerking die duidelijk doorklinkt in hun zangpartijen. Martin bepoteld de snaren van akoestische gitaar en toetsen terwijl Adam naast elektrische gitaar sporadisch de banjo hanteert. Ze zijn afkomstig uit Zweden maar reisden in hun nog jonge leven zowat de halve wereldbol af met hun muziek. Onderweg ontmoetten ze Texastroubadour Jimmie Dale Gilmore, in Utha kwam de debuutsingle Days Of Wonder tot stand in samenwerking met Joshua James.

Vier jaar geleden was er een met ritmesectie uitgebreide tour met bluesman Rev. Sekou in Canada, ook bij de sessies voor Deathless waren bassist Samuel Colmar en Eric Lundin betrokken. Occasioneel aangevuld met andere muzikanten vonden de opnamen plaats in landelijke streken van hun thuisland, in de schaduw van Rocky Mountains in Noord Amerika, de Britse zuidkust en Noord Ierland  en tussen live- sessies op het SXWS festival in Texas.

“I’m still naïve”, zingen ze in de gelijknamige afsluitende track op een lekker twangende Telecaster. Daarentegen vertoont het verhalende songwerk een behoorlijke maturiteit en leunt eerder aan bij  de countrytraditie en bovenal de Californische countryrockvariant, niet verwonderlijk voor een duo met zo’n harmonische zangcapaciteit. Midnight Cowboy heeft niets te maken met de themasong van John Barry in de gelijknamige film waarin Toots Thielemans’ ongeëvenaarde  smoelschuiverij weerklinkt maar ademt een identieke wat mistroostige sfeer uit die evenmin in een of andere soundtrack zou misstaan. Faster Gun is op een gedreven ritmiek geënt met snerpend snarenwerk en klinkt eerder popgetint.

Na een akoestische intro met banjo weerklinkt de galmende Telecaster in Your Never Gonna Die, verfijnde, dromerige countryrock. De ietwat luchtige ballade Lies Lies Lies  gaat vooraf aan de fraaie titelsong Deathless, ingetogen schoonheid met wonderlijke fijnbesnaarde samenzang en een broeierige finale. Dead Man’s Canyon dompelt de luisteraar weerom onder in een weldadige Western sfeer terwijl Your Time Is Coming meer aansluit bij de folk uit Scandinavië en De Groene Eilanden, het is wellicht die combinatie die het debuut van Dimpker Brothers optilt. 1. MIdnight Cowboy
 2. You're Never Gonna Die
 3. Faster Gun
 4. Lies Lies Lies
 5. Deathless
 6. Running On My Own
 7. One To Talk
 8. Dead Man's Canyon
 9. Your Time Is Coming
 10. Before My Eyes
 11. Naive