×

Recensie

Roots

29 augustus 2016

The Devil Makes Three

Redemption & Ruin

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West Records

Redemption & Ruin The Devil Makes Three Roots 4.5 The Devil Makes Three – Redemption & Ruin Written in Music https://writteninmusic.com

De door Buddy Miller geproduceerde voorganger I’m A Stranger Here, het knappe debuut op New West, bevatte eveneens zoals  het handvol oudere werkstukken uitsluitend eigen composities. De in twee delen opgedeelde langspeler Redemption & Ruin wordt frontman Pete Bernhard (zang en akoestische gitaar) door gitarist en banjoman  Cooper McBean en bassiste Lucia Turino geflankeerd. Het trio gooit het roer drastisch om en raadpleegt het songboek van illustere voorgangers in het rootssegment. The Devil Makes Three koestert al jaren het ambachtelijke werk van pioniers en meer recente bijdragen uit de betere songsmidse.

In die zoektocht naar hun inspiratiebronnen  worden ze ondersteund door  co-producer Dave Ferguson en een imposante lijst gastmuzikanten.

Zo  horen we in de interpretatie van Drunken Hearted Man, een eerder obscure song van Robert Johnson aangedreven door de vijfsnarige banjo van McBean , de steelgitaar van Jerry Douglas en fiddle van Shawn Champ. Na gedreven drinkin’ songs van Muddy Waters en Willie Nelson met harmonicawerk van  Mickey Raphael wordt Chase That Feeling van Kris Kristofferson aangesneden.  In het op ragtime ritme walsende  I’m Gotta Get High geven fiddle en klarinet het swingende nummer een bijzonder  sfeervol accent. Het Ruin- gedeelte wordt sterk afgesloten in het van Townes  van Zandt geleende Waiting Around To Die. We horen opnieuw de aanzwellende harmonica van Raphael naast fiddle en donkere twang van Mc Beans bariton gitaar en Emmylou Harris zingt op de achtergrond.

Voor de berouwvolle zondige drinker is de verlossing nabij met het uit de gospeltraditie geplukte lijflied van The sunset Jubilee Singers of de door hitsige lepelpercussie gestuurde bluesbilly van I’m The Man Thomas. De aangepaste versie van Tom Waits’ Come Up To The House met energiek huppelende barrelhouse piano van Bobby Wood sluit daar naadloos bij aan. We krijgen nog een fraai staaltje van harmonisch zangwerk met een ode aan de Monroe Brothers en vervolgens wordt Down in The Valley afgedaald in goed gezelschap van Darrell Scott en Tim O’Brien.

Uiteraard mag Hank Williams de Oude niet ontbreken. Het met veel respect en ingetogenheid gebrachte The Angel Of Death wordt perfect ingekleurd door de pedalsteel van Dan Dugmore in combinatie Jerry Douglas’ steelgitaar en de onnavolgbare donkere twang van grootmeester Duane Eddy. Een lichtjes fantastische verzameling die de klasse van het trio uit Santa Cruz bevestigd na recente, memorabele  passages op  Sjock en andere festivalpodia.

Tracklisting Redemption & Ruin:

 1. Drunken Hearted Man
 2. Champagne and Reefer
 3. I Gotta Get Drunk
 4. Chase The Feeling
 5. I’m Gonna Get High
 6. Waiting Around To Die

REDEMPTION

 1. There’ll Be A Jubilee
 2. I Am The Man Thomas
 3. Come On Up To The House
 4. What Would You Give (In Exchange For Your Soul)
 5. Down In The Valley
 6. The Angel Of Death


 1. Drunken Hearted Man
 2. Champagne And Reefer
 3. I Gotta Get Drunk
 4. Chase The Feeling
 5. I'm Gonna Get High
 6. Waiting Around To Die
 7. There'll Be A Jubilee
 8. I Am The Man Thomas
 9. Come On Up To The House
 10. What Would You Give (In Exchange For Your Soul)
 11. Down In The Valley
 12. The Angel Of Death