×

Recensie

Soul

18 mei 2017

The Como Mamas

Move Upstairs

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Daptone Records

Move Upstairs The Como Mamas Soul 4 The Como Mamas – Move Upstairs Written in Music https://writteninmusic.com

Como is een klein plaatsje diep in Mississippi dat ongeveer 1.500 zielen telt, maar waar nogal wat muzikale lijnen naartoe lopen. Zoals die bijvoorbeeld van The Como Mamas, een trio dat bestaat uit de zusters Della Daniels en Ester Mae Wilbourne, die worden aangevuld met Angelia Taylor. The Como Mamas staat voor rauwe, ongepolijste gospel en hebben nu al twee albums lang onderdak gevonden bij het Daptone label uit New York.

Was hun eerste album Get An Understanding volledig a capella en daardoor nu niet meteen geschikt voor een breed publiek, op Move Upstairs worden het trio bijgestaan door The Glorifiers Band. En achter deze backingband verschuilen zich de Daptone huismuzikanten Homer Steinweiss, Thomas Brenneck, Bosco Mann en Jimmy Hill en krijgen de vocalen The Como Mamas daarmee een stevige muzikale injectie.

Is het corporate image van Daptone vooral een label dat in hoofdzaak soul in haar puurste vorm uitbrengt, de independent uit Brooklyn geeft ook aandacht aan aanverwante stromingen, zoals afro (Antibalas), reggae/rocksteady (The Frghtners) en psychedelische rock (The Mystery Lights), maar ook gospel, zoals The Walker Family Singers, Naomi Shelton & The Gospel Queens en The Como Mamas. En al heeft Move Upstairs de backing van een begeleidingsband, dat betekent niet dat daardoor de boodschap van The Como Mamas wordt afgeleid. Integendeel: de boodschap klinkt daarmee alleen nog maar krachtiger.

Klinken de Daptone-producties door gebruikmaking van klassieke, analoge opnameapparatuur alsof ze in de 70’s zijn opgenomen, Move Upstairs gaat daarin nog een stap verder door niet voor een stereo-, maar voor een mono-opname te kiezen. Een keuze die op de burelen in Brooklyn wel vaker bewust wordt gemaakt (albums van The Frghtnrs en Naomi Shelton gingen hierin reeds voor). Move Upstairs klinkt door die lo-fi produktie alleen maar nóg authentieker. Het is het geluid uit het diepe Amerika, bijna ver van de bewoonde wereld. Een wereld waar de tijd is blijven stilstaan. En dat klopt ook wel, want The Como Mamas luisterden alleen maar naar de radio om op de hoogte te blijven van wat er allemaal speelde. Bijna gespeend van allerlei overtollige ballast, die toch alleen maar aandacht afleidend werkte.

Gospel is niet voor iedereen weggelegd: de religieuze boodschap in combinatie met de roots van The Como Mamas maakt Move Upstairs echter een album dat door niet-ingewijden enkel gewoon beluisterd, maar niet gevoeld kan worden, iets dat toch wel bij dit soort muziek essentieel is. Het klinkt allemaal erg spiritueel en zingen de Mamas hun longen uit hun imposante lijven. Alle gemeenplaatsen die voor dit genre gelden, worden op Move Upstairs bevestigd. De combinatie van de soulful backing en de perfecte samenzang van het trio pakt goed uit. Move Upstairs gaat door het specifieke genre misschien voor de meeste liefhebbers van de mainstream Daptonesound misschien net een stapje te ver, maar tegelijkertijd is dit óók Daptone. Het geeft in elk geval de veelzijdigheid aan van het nog immer verrassende label.

Move Upstairs is een prima opvolger van het met enige instrumentale backing ontbrekende debuutalbum en brengen The Glorifiers Band The Como Mamas op deze opvolger naar een hoger plan, wat wellicht ook wel het doel is van hun samenzijn. Daptone´s laatste releases lieten al een grote verscheidenheid zien in muzikale stromingen en met deze release van The Como Mamas wordt die diversiteit verder voortgezet. Geen millionseller en minder onderhoudend dan de meeste soul waarin Daptone grossiert, maar is dit een album dat de ziel diep zal raken. 1. Move Upstairs
 2. Out of the Wilderness
 3. Count Your Blessings
 4. He's Calling Me
 5. 99 and a Half Won't Do
 6. Almighty God Mighty God
 7. I Can't Thank Him Enough
 8. So Good to Me
 9. Glory Glory Hallelujah
 10. He's Mine
 11. I Know I've Been Changed