×

Recensie

Roots

02 april 2019

The Breath

Only Stories (Let The Cards Fall revisited)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Real World Records

Only Stories (Let The Cards Fall revisited) The Breath Roots 4.5 The Breath – Only Stories (Let The Cards Fall revisited) Written in Music https://writteninmusic.com

Het was tijdens hun eerste gezamenlijke optreden in november 2018 in Brighton, dat zangeres Ríoghnach Connolly en gitarist Stuart McCallum, het creatieve hart van The Breath, ontdekten dat ze het publiek ook zonder band konden vervoeren. Het concert samen maakte zoveel los, zowel bij Connolly en McCallum als bij het publiek, dat ze besloten om samen de studio in te duiken en een aantal songs van hun twee album akoestisch, met z’n tweeën, op te nemen. Only Stories (Let The Cards Fall revisted) is het gevolg.

Natuurlijk is The Breath echt wel een band. Ondanks het feit dat ze niet op de hoezen te zien zijn maken drummer Luke Flowers en toetsenman Jon Ellis, die McCallum nog kent uit zijn dagen bij Cinematic Orchestra, echt wel onderdeel uit van The Breath. Ze kennen elkaar allemaal uit de straffe Manchester muziekscene en begonnen de band gezamenlijk.

Only Stories (Let The Cards Fall revisited) kunnen we daarom zien als een ‘tussendoor-album’. En ook nog eens een heel erg mooi tussendoortje. Connolly en McCallum namen in de Real World studio’s in Bath (thuis van hun platenlabel) in totaal acht songs op, waarvan er vijf afkomstig zijn van hun laatste album Let The Cards Fall, er één afkomstig is van het eerste album Carry Your Kin en er twee niet eerder op plaat verschenen zijn.

McCallum is een fantastische gitarist die een zo rijke spelstijl heeft en songs schrijft die net zo melodisch als melancholisch zijn dat ze vele emoties raken. Connolly heeft een prachtstem die al net zo hard binnenkomt. Zij beheerst niet alleen de technieken maar weet deze ook nog eens, zonder opsmuk en met veel emotie neer te leggen. Samen hebben ze een uitzonderlijke chemie die nu juist in deze kale vorm fantastisch uit de verf komt.

De songs die we al van de albums kennen krijgen bijna allen een nieuwe versie mee. Het is vooral McCallum die met zeer gevarieerd gitaarspel de songs een andere drive en invulling meegeeft. Juist ook omdat hij er soms even een extra gitaar bij pakt (Let It Calm You Down) of Connolly de dwarsfluit ter hand neemt (albumopener en nieuwe song Only Stories, All That You Have Been en Hide Out) geven ze de songs echt nieuwe invulling.

Only Stories (Let The Cards Fall revisited) een paar keer luisteren en je bent er helemaal verslingerd. Wat een ongelooflijk mooie muziek maken McCallum en Connolly toch. Het zijn echt niet alleen de ijzersterke composities maar juist ook de manier waarop ze gespeeld en gezongen worden die je steeds weer opnieuw het album doen opzetten. Met elke nieuwe opname raak ik meer verliefd op die prachtstem van Connolly. Luister toch eens hoe ze dat geweldige Boat Song een haast psychedelische sfeer meegeeft. Met echt fantastische gitaarspel van McCallum erbij ben je je weer eens optimaal bewust wat de kracht van muziek toch is. Adembenemend.  1. Only Stories (Acoustic)
  2. Let It Calm You Down (Acoustic)
  3. All That You Have Been (Acoustic)
  4. No You Keep It (Acoustic)
  5. Hide Out (Acoustic)
  6. Boat Song (Acoustic)
  7. Will You Wait (Acoustic)
  8. Let The Cards Fall (Acoustic)