×

Recensie

Pop

13 juli 2016

Positie 23 Jaarlijst 2016

The Breath

Carry Your Kin

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Real World Records

Carry Your Kin The Breath Pop 4.5 The Breath – Carry Your Kin Written in Music https://writteninmusic.com

Weinig albums zullen je zo diep raken als het debuut van The Breath uit Manchester. Carry Your Kin is een adembenemende collectie prachtsongs die van folk naar filmisch en van jazz naar pop duiken en in sfeer en emotie geen gelijke kennen.

Het bestaan van The Breath werd ons het afgelopen jaar al zelf door gitarist Stuart McCallum verteld, vlak voor diens laatste album City uitkwam. Hij had het over een project met de Ierse folkzangeres Rioghnach Connoly waar hij dolenthousiast over was. Hij vond dat hij de beste songs ooit had geschreven en in Connoly de perfecte zangeres had gevonden om deze mee te gaan spelen.

De eerste songs die van het album vrij kwamen (het prachtige Antwerp (Sjesus, je zou als stad maar even zo’n prachtsong toegeworpen krijgen…) en het overweldigende This Dance Is Over maakten bijzonder nieuwsgierig naar een heel album. Zouden ze dat bijzonder hoge peil een heel album kunnen vasthouden? Met gemak zo blijkt bij beluistering van Carry Your Kin.

Natuurlijk is de kracht van het album niet alleen geborgen in het feit dat McCallum inderdaad de beste songs uit zijn carrière schreef en dat Connoly een buitengewoon mooie stem heeft en de song naar een andere wereld zingt. Dat McCallum zijn oud maatjes John Ellis (piano), Luke Flowers (drums) van Cinematic Orchestra en de voorname Britse Robin Mullarkey (bas) vroeg om de band te vervolmaken is een geniale vondst. De muzikanten, zo fantastisch op elkaar ingespeeld, weten in elke song zoveel sfeer en emoties te stoppen dat ze allen bij eerste beluistering gelijk al diep raken. Als je gemakzuchtig luistert hoor je hun achtergrond terug maar er is bij The Breath zo ontzettend veel meer te genieten. Twee keer het album draaien en je hoort hun volledig eigen sound.

Dat McCallum een briljant gitarist is bewees hij al zoveel keren (zijn gitaarwerk maakte Ma Fleur van Cinematic Orchestra een absolute klassieker maar zijn soloalbums zoals het weergaloze Distilled waren al net zo buitengewoon) maar dat zijn songschrijftalent zo hard blijft doorgroeien blijft opzien baren. Zijn songs voor The Breath zijn origineel, dynamisch, sfeervol, rijk in arrangementen en zitten steeds weer vol onnavolgbare verrassingen. McCallum stijgt met Carry Your Kin door als een van de beste songwriters die Engeland momenteel heeft.

Carry Your Kin openbaart ook het grote talent van folkzangeres Connoly. Wat snapt ze de door McCallum geschreven en door de volledige band bewerkte songs goed en wat geeft ze de zanglijnen een mooie, steeds verrassende wending mee. Haar warme en prachtig soulfulle stem geeft elke song extra diepte en emotie. Dat Flowers die overweldigende drive en souplesse heeft en elke band op sleeptouw neemt (dat geldt voor zowel Cinematic Orchestra als zijn drumwerk in The Gondwana Orchestra van trompettist Matthew Halsall) weten we maar al te goed. Ook in The Breath doet hij dat weergaloos. Ellis en Mullarkey sluiten zich naadloos op aan met prachtig spelen waarmee ze in het totaal geluid overduidelijk hun rol pakken.

Prachtopener Harvest zet de toon, vooral als de strijkers in een rijk arrangement binnekomen. In het lekker rocky Antwerp doen de strijkers dat al net zo goed. Al trekken die heerlijke gitaarpartij van McCallum en dat dikke baswerk van Mullarkey en die heerlijke strot van Connoly al net goed flink de aandacht. Met de prachtige ballade For You en het ronduit verpletterende This Dance Is Over (alleen al dat drumwerk van Flowers en de bas van Mullarkey in de climax….wat een helden!!!) ben je dan al volledig overwonnen. Telkens prachtig in opbouw zijn het songs om je volledig in te verliezen.

Met het geweldige Boat Song, misschien wel de allermooiste song van het album met zijn constante wisselingen in ritme en melodie, het fraai ingetogen The Toll, de verfijnde, met strijkers verrijkte, titeltrack en het atmosferische Our Own Way wordt de zeer hoge standaard gewaarborgd. Het zijn alle muzikaal superrijke songs die na meerdere malen draaien steeds weer nieuwe geheimen prijsgeven. Tremelone is met een heerlijk los drummende Flowers, wederom rijk gearrangeerde strijkers, een weergaloos zingende Connoly en een absoluut dodelijke climax de absolute droomafsluiter. Wat een belachelijke goede song is dat zeg! Je wilt gelijk het album weer helemaal van voren af aan horen.

Carry Your Kin is een album met een superrijk geluid dat je keer op keer doet verbazen. De superheldere, directe en dus eerlijk opgenomen collectie songs behoort absoluut tot de allermooiste die je dit jaar zult horen. Carry Your Kin is een tijdloos meesterwerk.  1. Harvest
  2. Antwerp
  3. For You
  4. This Dance Is Over
  5. Boat Song
  6. The Toll
  7. Carry Your Kin
  8. Our Own Way
  9. Tremelone