×

Recensie

Roots

03 februari 2024

The Bony King of Nowhere –

Everybody Knows

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Unday Records

Everybody Knows The Bony King Of Nowhere Roots 4 The Bony King of Nowhere – Everybody Knows. Written in Music https://writteninmusic.com

“Are You Still Alive”, het zijn de eerste woorden die ons toewaaien in de door gloedvolle  gitaren aangedreven opener. Overigens is het zowat zes jaar geleden dat we nog iets hoorden van Bram Vanparys immer achter zijn alter ego The Bony King of Nowhere schuilend. Na het excellente, door een relatiebreuk geïnspireerde, Silent Days, ging de Gentse singer-songwriter op zoek naar nieuwe uitdagingen. Het duurde even voor de hij de weg terug vond, zijn kritische attitude en de angst voor herhaling, hielpen evenmin om snel nieuw werk af te leveren. All It Takes toont zijn niet aflatende drang naar perfectie, “All I wanna do is do it right this time”.

In La Patrie, de vertrouwde studio van producer Koen Gisen man van en achter An Pierlé, in Gent brachten bevriende muzikanten de geïnspireerde instrumentatie aan. Naast de met oudgediende Jasper Hautekiet en Simon Segers (Sylvie Kreusch) bevolkte ritmesectie is gitarist Vitja Pauwels (Naïma Joris) van de partij. De inbreng van pianist Hendrik Lasure  die bovendien de strijkersarrangementen verzorgt is evenmin te onderschatten. Luister maar eens even Get One Free en All It Takes  waar warme fingerpicking en samenzang op een melodische wolk van toetsen zweeft.

In die ruimer gearrangeerde benadering klinken hedendaagse invloeden sterker door, naast dat verruimde muzikale perspectief komen de wereldproblemen aan bod. De titelsong Everybody Knows verwijst naar de brandhaarden in Oekraïne en bij uitbreiding talloze andere smeulende en oplaaiende conflicten.

In de met elektronica gelardeerde Almost Invisible is doordrongen van het hallucinante wereldbeeld, het al even beangstigende instrumentaaltje Rubber Faces leidt naar op ritmische percussie en synths gebouwde Erase. Working Harder zet vraagtekens bij het leven in een steeds meer veeleisende maatschappij.

Accurate observaties op een wonderlijke soundtrack, ongetwijfeld het meest avontuurlijke werkstuk van een eenzame, ongekroonde koning, Everybody Knows groeit bij ieder beluistering.   1. Are You Still Alive
 2. Get One Free
 3. Everybody Knows
 4. Falling Into Place
 5. Almost Invisible
 6. Rubber Faces
 7. Erase
 8. Working Harder
 9. All It Takes
 10. Slow Down
 11. Perfect Sense