×

Recensie

Pop

07 maart 2014

The Blue Nile

Peace At Last (Deluxe Edition)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Virgin

Peace At Last (Deluxe Edition) The Blue Nile Pop 4.5 The Blue Nile – Peace At Last (Deluxe Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Het uit Glasgow afkomstige The Blue Nile stond begin jaren 90 voor een zware taak: Volg maar eens een debuut als A Walk Across The Rooftops en een meesterwerk als Hats op. Ze kozen voor een meer organisch geluid en Peace At Last werd wederom een opmerkelijk album.

Nadat zanger/gitarist Paul Buchanan na het succes van Hats een aantal jaren in Los Angeles had gewoond, besloot de band het nieuwe album voor een gedeelte daar op te nemen. De rest gebeurde in Parijs en Dublin. Op deze plekken werd opgenomen met hun eigen portable studio en de verschillende omgevingen dienden als inspiratie. Peace At Last is een album waarop in een aantal songs de oude, met ritmebox gedreven, Blue Nile weerklinkt maar juist de wat meer live klinkende, met drummer Nigel Thomas opgenomen, tracks laten een lekkere funky kant van de band horen die voorheen vooral live te aanschouwen was.

Het prominent akoestisch gitaarwerk van Buchanan gelijk aan het begin van het album in het prachtige, met (amateur) gospelkoor opgenomen, Happiness en het daarop volgende, al net zo mooie, Tomorrow Morning is een welkome aanvulling op de klankkleur van het Blue Nile geluid. Ook in songs als Love Come Down en Body And Soul is de akoestische gitaar de basis voor de songs. Maar het is vooral het erg lekkere, funky, elektrische gitaarwerk van Buchanan dat Peace At Last zo’n fijn album maakt. Songs als het geweldig opgebouwde Sentimental Man of Holy Love krijgen daardoor een volledig andere sfeer. Luister in dat geval ook naar het wel heel erg lekkere outro van God Bless You Kid.

Albumafsluiter Soon behoort tot het allermooiste wat de band opnam. Met een loom funky ondertoon ontwikkelt zich, met de heerlijke falset van Paul Buchanan en door held Craig Armstrong fraaie gearrangeerde strijkers, een wonderbaarlijk mooie song die het mooiste in de Blue Nile sound naar boven brengt. Het aller-allermooiste van Peace At Last is echter het ingetogen Family Life, met wederom een prachtige orkestratie van Armstrong. Een super sfeerrijke song die diep in het hart raakt.

De songs die Buchanan voor Peace At Last schreef zijn opvallend autobiografisch. Hij blijft een van de meest opvallende en beste songschrijvers van de afgelopen decennia. Niet alleen zijn prachtig beeldende teksten maar ook de manier waarop hij ze zingt maken dat ze diep in de ziel doordringen. Maar heel weinig zangers hebben dat vermogen.

Op CD 1 van de deluxe edition vinden we een geremasterde versie van het originele album. Op CD2 zijn de Peace At Last songs Soon, War is Love en Holy Love te vinden in mooie, behoorlijk andersoortige mixen. Maar het zijn de niet eerder op CD uigebrachte songs die deze deluxe edition van Peace At Last zo interessant maken: Het wonderlijk mooie Turn Yourself Around, het in een verfijnde demoversie aanwezige A Certain Kind Of Angel en het wederom heel erg mooie There Was A Girl. Hoe goed Peace At Last als album ook is maken deze 3 tracks de aanschaf van deze dubbele deluxe edition weer zeer de moeite waard.

Tracklisting Peace At Last (deluxe edition:

CD1:

 1. Happiness
 2. Tomorrow Morning
 3. Sentimental Man
 4. Love Came Down
 5. Body and Soul
 6. Holy Love
 7. Family Life
 8. War Is Love
 9. God Bless You Kid
 10. Soon

CD2:

 1. Soon (Laurel Canyon Mix)
 2. War Is Love (New Vocal Mix)
 3. Turn Yourself Around
 4. Holy Love (Picture Mix)
 5. A Certain Kind of Angel (unreleased demo)
 6. There Was a Girl