×

Recensie

Roots

12 april 2013

The Band

Collected

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Universal Music

Collected The Band Roots 4 The Band – Collected Written in Music https://writteninmusic.com

Compilaties van The Band zijn er legio. Het meest volledig is de 5 cd-1 dvd-box A Musical History die in 2005 verscheen. Van de 111 tracks op deze box verdienen er bovendien 40 het predikaat zeldzaam.

Is het daardoor onterecht dat Leo Blokhuis nu met The Band Collected komt?

Zeker niet, want deze compilatie is om twee redenen bijzonder. Allereerst is er, naast drie cd’s met The Band-materiaal, een dvd toegevoegd waarop Leo Blokhuis het verhaal van The Band vertelt, Music From Big Pink To The Last Waltz. In deze theatervoorstelling (dit seizoen in reprise) wordt de muziek van The Band gespeeld door een gelegenheidsformatie bestaande uit Wouter Planteijdt (zang, gitaar, drum), Eric van Dijsseldonk (zang, gitaar, piano, orgel), Roel Spanjers (zang, orgel, piano, accordeon, mandoline), Hans van der Lubbe (bas) en Richard Heijermans (drums, piano, orgel).
De live-opname van de theatershow werd vorig jaar maart gemaakt in Hoofddorp, momenteel toert Blokhuis nog tot eind mei met zijn ‘The Band-band’ door Nederland.

De drie The Band-cd’s in dit pakket vormen een goede dwarsdoorsnede voor wie ‘het beste’ van deze unieke groep in huis wil hebben, maar een dure box als A Musical History te ‘groot’ vindt. Het verhaal van The Band tot en met 1977 (het afscheidsconcert The Last Waltz in november ’76 en afscheidsalbum Islands) is te vinden op twee cd’s.
De al in 1961 begonnen carrière van de voorloper van The Band, Levon & The Hawks, is beknopt samengevat aan de hand van één track uit 1965 (Leave Me Alone) en drie opnamen die The Band rond 1967 maakte met Bob Dylan en die in 1975 al verschenen als The Basement Tapes. De vernieuwde samenwerking met Dylan in 1974/’75 (studioalbum Planet Waves en liveplaat Before The Flood) is samengevat met één live-track, When You Awake.

Blokhuis is in zijn poging The Band samen te vatten redelijk geslaagd, maar als het gaat om de combinatie The Band-Dylan ontbreekt één hoofdstuk: het beroemde ‘Royal Albert Hall-concert’ van Dylan uit 1966 (overigens niet echt in de Royal Albert Hall, maar dit terzijde), waarin hij begeleid door The Band, voor het eerst zijn hoofd in de strop steekt en ‘elektrisch gaat’. ‘Judas’ roepen de woedende folkies vanuit de zaal, waarna Dylan The Band opzweept voor Like A Rolling Stone: ‘Play it loud!’. Een ‘defining moment in rock history’, zoals de Amerikanen zeggen. Natuurlijk heeft elke Dylan- en The Band-fan die plaat allang in huis, maar voor hen is deze cd-box ook niet bedoeld.

Samensteller Blokhuis heeft de carrière van The Band tot 1977 in eerste instantie evenwichtig in beeld willen brengen, met drie à vier tracks van elk album (alleen meesterwerk The Band uit 1969 is met zes tracks wat royaler bedeeld), ook van mindere platen als Islands heeft hij enkele nummers kunnen vinden. The Last Waltz, de soundtrack van de legendarische concertfilm met tal van gasten –van Emmylou Harris via Dylan en Neil Diamond tot Van Morrison- moeten we kennelijk integraal in huis hebben, want die doet Blokhuis af met één track: Theme From The Last Waltz. Dat alle andere nummers al in studioversies op deze box voorbijgekomen zijn,  kan geen argument zijn. Van live-plaat Rock Of Ages (1972) zijn immers ook Rag Mama Rag en Caledonia Mission opgenomen, die al in ’68 en ’69 in studioversie verschenen.

Maar dan heeft Leo Blokhuis nog de laatste van zijn drie cd’s in petto, een cd die iets biedt wat in de Band-compilatiewereld zeldzaam is. Deze cd vat in achttien tracks de solocarrières van Robbie Robertson, Levon Helm, Rick Danko, Garth Hudson en de nooit echt van de grond gekomen sololoopbaan van Richard Manuel samen. Om met Manuel te beginnen, hij pleegde in het najaar van ’86 zelfmoord na een door alcohol en drugs gedomineerd leven. Een halfjaar daarvoor was een live-opname gemaakt die postuum als zijn enige soloplaat verscheen. Hard Times (van Ray Charles) uit die opname kan gezien worden als een voorbode van dat naderende onheil.

Van de overige leden geniet Levon Helm duidelijk de voorkeur van Blokhuis. De zanger-drummer van Band-classics als The Weight, Up On Cripple Creek en The Night They Drove Old Dixie Down is met vijf tracks vertegenwoordigd, op een totaal van veertien solotracks, want op deze laatste cd staan ook vier nummers van The Band uit de periode sinds 1993. Toen brachten ze –zonder Robbie Robertson en de inmiddels overleden Manuel- het album Jericho uit. Daarvan zijn Too Soon Gone en The Caves Of Jericho geselecteerd. Het album Jubilation (1998) is met If I Should Fall vertegenwoordigd, van de meest recente Band-plaat uit 2012 heeft Where I Should Be de eindstreep gehaald.

Van bassist Rick Danko nam Leo Blokhuis twee tracks op van diens debuutplaat uit 1977. De enige andere opname van hem op deze cd is uit de Danko, Fjeld & Andersen-combinatie (begin jaren negentig) afkomstig. Commercieel het meest succesvol als solo-artiest was Robbie Robertson, die in 1987 een wereldhit scoorde met Somewhere Down The Crazy River, een van de vier solotracks van hem op deze cd. Garth Hudson was binnen The Band de enige die met alle leden goed contact bleef houden en die tussen alle multi-instrumentalisten de meest veelzijdige was. Hij sluit de cd-set af met Little Island van zijn album The Sea To The North uit 2001.

Met deze 59 tracks heeft Leo Blokhuis het bijna definitieve The Band-overzicht neergezet.
Die zestigste track, Like A Rolling Stone, live in 1966, was de ontbrekende kers op de taart geweest.

NB:
In  een reactie laat Leo Blokhuis weten dat hij zich op deze compilatie bewust heeft beperkt tot tracks waarop The Band zelf zingt. Om die reden geen Like A Rolling Stone en ook geen werk van Ronnie & The Hawks, de eerste incarnatie van de groep waaruit later The Band ontstond.

Tracklisting The Band Collected:

CD 1

Leave Me Alone (Levon & The Hawks)
Katie’s Been Gone (Bob Dylan & The Band)
Bessie Smith (Bob Dylan & The Band
Ain’t No More Cane On The Brazo (Bob Dylan & The Band)
Tears Of Rage
The Weight
Chest Fever
I Shall Be Released
Across The Great Divide
The Night They Drove Old Dixie Down
Up On Cripple Creek
Whispering Pines
Rockin’ Chair
King Harvest
Sleeping
Time To Kill
The Shape I’m In
Stage Fright
The Rumor
The Moon Struck One

CD 2

Live Is A Carnival
When I Paint My Masterpiece
The River Hymn
Don’t Do It (live)
Caledonia Mission (live)
The WS Walcott Medicine Show (live)
Rag Mama Rag (live)
Ain’t Got No Home
Share Your Love With Me
When You Awake (live) (Bob Dylan & The Band)
Hobo Jungle
Acadian Driftwood
Ophelia
It Makes No Difference
Twilight (Song Sketch)
Christmas Must Be Tonight
The Saga Of Pepote Rouge
Georgia On My Mind
Theme From The Last Waltz

CD 3

Play Something Sweet (Levon Helm)
What A Town (Rick Danko)
The Caves Of Jericho
Somewhere Down The Crazy River (Robbie Robertson)
Sweet Romance (Rick Danko)
If I Should Fall
Won’t Be Back (Robbie Robertson)
Blue River (Djanko, Fjeld & Andersen)
Even A Fool Would Let Go (Levon Helm)
Soap Box Preacher (Robbie Robertson)
Rain Down Tears (Levon Helm)
Where I Should Always Be
Hurricane (Levon Helm)
It’s A Good Day To Die (Robbie Robertson)
Move Along Train (Levon Helm)
Hard Times (Richard Manuel)
Too Soon Gone
Little Island (Garth Hudson)

DVD

Leo Blokhuis – The Band Music From Big Pink To The Last Waltz