×

Recensie

Alternative

04 september 2015

The Arcs

Yours, Dreamily

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Nonesuch Records

Yours, Dreamily The Arcs Alternative 3.5 The Arcs – Yours, Dreamily Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een fijne verrassing is Yours, Dreamy van The Arcs, de nieuwe band rond Dan Auerbach van The Black Keys, te noemen. Het is een album vol frisse ongepolijste popsongs met steeds weer verrassende instrumenten en arrangementen.

Sowieso is The Arcs is een verrassend collectief muzikanten. Met naast Auerbach ook de geweldige Richards Swift (die al in Black Keys-liveband meespeelde maar ook The Shins behulpzaam was en een aantal zeer bijzondere solo albums op zijn naam heeft staan), Truth and Soul Records eigenaar Leon Michels, Homer Steinweiss van The Dap-Kings en Menahan Street Band, Nick Movshon (vooral bekend van zijn samenwerking met Mark Ronson en Amy Winehouse), gitarist Kenny Vaughan, en de all-female mariachi band Mariachi Flor de Toloache.

Begrijpelijk dat Auerbach die band rond hem heen heeft verzameld omdat de super herkenbare sound van The Black Keys zo wat verder van hem weg komt te staan. Met meer de nadruk op soul horen we natuurlijk de van hem zo lekker schimmige gitaarloopjes en brengen zijn vocalen ook The Black Keys naar boven. The Arcs is echter wel degelijk een andere band. De songs ademen avontuur, zoeken duidelijk andere muzikale territoria. De bandsamenstelling en vooral de rol van alleskunner Richard Swift en zijn manieren om arrangementen steeds net anders te laten klinken, daarin hebben een grote invloed.

Yours, Dreamily is een album dat tegen soul,  pop, rock, blues en psychedelica aanschuurt en een flinke trits super aanstekelijke songs kent. Outta My Mind is zo’n heerlijke track die gelijk in je hoofd blijft hangen maar ook The Arc (met dat lekker gruizige Black Keyes-gitaarloopje), Stay In My Corner, het jazzy Pistol Made of Bones, het hilarisch narcistische Everything You Do (You Do for You) en Cold Companion nestelen zich al snel in je hoofd om er maar heel moeilijk weer uit te gaan. Yours, Dreamily is gewoonweg een erg lekker album. 1. Once We Begin (Intro)
 2. Outta My Mind
 3. Put A Flower In Your Pocket
 4. Pistol Made Of Bones
 5. Everything You Do (You Do For You)
 6. Stay In My Corner
 7. Cold Companion
 8. The Arc
 9. Nature's Child
 10. Velvet Ditch
 11. Chains Of Love
 12. Come & Go
 13. Rosie (Ooh La La)
 14. Searching The Blue