×

Recensie

Roots

08 juni 2015

The 44's

On The 13th

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht door: Wide Tracks Recordings

On The 13th Th 44's Roots 4.5 The 44’s – On The 13th Written in Music https://writteninmusic.com

“They play like their life depends on it .” Woorden afkomstig van blues grootheid Kid Ramos, met wie The 44’s begin mei nog te bewonderen was op Moulin Blues in het Limburgs Ospel. De garage blues band, die zo’n 7 jaar geleden in Los Angeles het levenslicht zag, hebben inmiddels al 2 albums op hun naam staan. Beide overigens geproduceerd door de eerder genoemde Ramos. Inmiddels zijn er een paar wijzigingen doorgevoerd in de bandsamenstelling en bestaat deze momenteel uit Johnny Main (zang/gitaar), Mike Hightower (bas), Jacob ‘Shady Jake’ Huffman (harmonica) en Jason ‘JR’ Lozano (drums).

De muziek die deze mannen brengen is pure garage blues. Op oude vintage instrumenten en apparatuur weten ze deze sound perfect op de plaat te zetten. Niet zo verwonderlijk met Ramos als voorbeeld en nieuwe bassist Hightower, die zijn ervaringen met Johnny Mastro en Lester Butlers band 13 heeft ingebracht. De 2e nieuweling in de band, Jacob Huffman, die via gemeenschappelijke vriend Rod Piazza bij de band werd geïntroduceerd, is misschien wel de grootste verrassing. Want met zijn 20 jaar weet hij bijzonder te imponeren op zijn harmonica.

In opener, het lekkere rauwe Fade To Black, krijgen we dat harpspel gelijk goed voor onze kiezen. Tevens is ook de stempel van Mike Hightower (naast de bassist ook de producer van het album) duidelijk te horen. Gezien zijn verleden bij Lester Butler is het niet zo verwonderlijk dat het album zo gruizig en rauw opent. Ook is het niet zo verwonderlijk dat met Devil Woman er een cover van Butlers Red Devils op de tracklist staat. En weer kippenvel van die harmonica! Het met 3.33 minuten kortste nummer van het album, Medium Shade, is wat dat betreft helemaal genieten. Want in dit instrumentale pareltje staat de harp helemaal centraal.

Dat het niet allemaal gruizig en rauw hoeft bij de mannen en dat het dus ook ingetogen kan bewijzen ze met de Magic Slim slowblues cover Easy Baby. Heerlijk dat je gewoon het ruizen van de vintage versterker door het nummer hoort. Het enige nummer waarop de harp niet prominent te horen is en waardoor Johnny Main laat horen dat er serieus rekening moet worden gehouden met zijn gitaarspel.

Tracklisting On The 13th:

  1. Fade To Black
  2. Too Many Drivers
  3. Easy Baby
  4. Johnny’s
  5. Medium Shade
  6. Slip Slide
  7. Ninty-Nine To Life
  8. Jake’s Juke
  9. Devil Woman
  10. Hanging Tree