×

Recensie

Alternative

23 mei 2020

Thao & The Get Down Stay Down

Temple

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Ribbon

Temple Thao & The Get Down Stay Down Alternative 4 Thao & The Get Down Stay Down – Temple Written in Music https://writteninmusic.com

Thao & The Get Down Stay Down is de naam van het gezelschap waarmee de pure folkzangeres Thao Nguyen vanaf 2003 samenwerkt. Solo heeft deze dame al indruk gemaakt met Like the Linen waardoor ze uitgenodigd wordt door Laura Veirs om het publiek alvast warm te maken, voordat die als hoofdact het podium betreed. Ook is ze in 2009 actief met Mirah Zeitlyn, wat een spannende indie popplaat oplevert. Ondertussen heeft ze er nu de afronding van de vijfde Thao & The Get Down Stay Down album er op zitten, die nog meer waanzin laat horen dan voorganger A Man Alive.

Temple gaat verder waar de documentaire Nobody Dies: A Film About a Musician Her Mom and Vietnam eindigt. Todd Krolczyk volgt moeder en dochter, die opzoek gaan naar de roots in het ontvluchte land met het heftige oorlogsverleden. Het titelnummer is een beangstigende verslaglegging van de gruwelijke verhalen die in het hoofd van haar moeder afspelen. Na een typisch Amerikaans country intro projecteert Thao de verschrikkingen op een onschuldig discodeuntje, toepasselijk omdat het einde van de oorlog samenvalt met het escapisme van het opkomende discotijdperk.

Androgyne hoge uithalen maken je nog nieuwsgieriger naar de persoon achter Thao Nguyen, die zich sterk met het potige Phenom op het nachtelijke uitgaansleven lijkt te richten. Een kick-ass tegen de zelfbewuste jongelingen die aan het schrijversfront melden. Deze dertiger houdt zich in topvorm prima staande tegenover de nieuwe hiphop generatie. Na het voortreffelijke skankende Lion on the Hunt en het met noisy synths opgeleukte Pure Cinema werkt Thao zich door het minder sterke Marauders heen. De stemkunstjes komen hier over als Pavlov achtige aangeleerde maniertjes. De discostamper How Could I is een voorzichtige stap terug.

Het experimentele Disclaim heeft ondanks de kinderlijke keyboardklanken een duister zwart postpunk randje welke ook aangenaam zit te vervelen bij het diep funkende Rational Animal. I’ve Got Something knettert van de herhalende geluidseffecten om vervolgens toe te slaan met gesampelde samenzang. Telefoonbliepjes kondigen Marrow aan, waarmee het duidelijk is dat de hoogtepunten zich niet in de kronkelende staart bevinden waar Thao zich al mauwend doorheen lijkt te wringen.

Temple is een stoere rockchickplaat geworden waarbij de folk duidelijk op een zijspoor is geplaatst. Het accent ligt op de verschillende achtergronden. Het gejaagde Westerse van de Verenigde Staten krijgt navolging van de Oosterse culturen en spiritualiteit. Al haar opgespaarde credit gooit ze overboord om vocaal bankroet vanuit de bodem de tracks opnieuw op te bouwen. Een herboren Thao laat haar muzikale verleden helemaal los, daarvoor in de plaats komt een experimentele donkere kant, waarbij ze op zoek gaat naar haar verborgen stemmogelijkheden.  1. Temple
  2. Phenom
  3. Lion on the Hunt
  4. Pure Cinema
  5. Marauders
  6. How Could I
  7. Disclaim
  8. Rational Animal
  9. I've Got Something
  10. Marrow