×

Recensie

Klassiek

10 april 2012

Teodora Gheorghiu

Arias for Anna de Amicis

Geschreven door: Didi de Pooter

Uitgebracht door: Aparte

Arias for Anna de Amicis Les Talens Lyriques Les Talens Lyriques Klassiek 3 Teodora Gheorghiu – Arias for Anna De Amicis Written in Music https://writteninmusic.com

Na zo’n  spetterende openingspassage kan het eigenlijk alleen maar minder worden. De jonge coloratuursopraan Teodora Gheorghiu en Les Talens Lyriques knallen er een dampende aria uit Nicolò Jommelli’s ‘Armida Abbandonato’ uit. Daarna volgt een interessant album met vocale kunsten, maar zo boeiend als de openingstrack wordt het niet meer. Alle stukken zijn tussen 1762 en 1773 geschreven voor sopraan Anna de Amicis, één van de prima donna’s van de opera buffa en later ook de opera seria. Veel prominente componisten schreven rollen speciaal voor haar: Mozart, Gluck en Johan Christian Bach. De Amicis was erg virtuoos en dat blijkt uit de muziek! Gheorghiu deed een aantal jaar ervaring op in de operagezelschappen van Brussel, Parijs en Wenen, de meeste duizelingwekkende loopjes gaan haar dan ook moeiteloos af. In de wat meer gedragen stukken ontbreekt het haar af en toe aan stemvastheid en draagkracht. Het orkest, onder leiding van Christophe Rousset legt een stevige basis, maar komt af en toe toch wat warrig over.

Het promofilmpje voor de cd:

 

Tracklisting Arias for Anna De Amicis

  • Bach, JC: Tortorella Abbandonata (uit Zanaida); Mentre Volgo In Orno Il Piede (uit Zanaida)
  • Borghi: Tanto Avezza Alle Sventure (uit Il trionfo di Clelia)
  • Cafaro: E Fra Tante Tempeste…Se Balena (uit Antigono)
  • Gluck: Qual Vita È Questa Mai…Che Fiero Momento (uit Orfeo ed Euridice)
  • Jommelli: Miser’Armida…Odio, Furor, Dispetto (uit Armida Abbandonata)
  • Mozart: Vanne, t’Affretta… Ah Se Il Crudel Periglio (uit Lucio Silla); In Un Instante… Parto, m’Affretto (uit Lucio Silla); Sposo…Mia Vita… (uit Lucio Silla); Fra I Pensier Più Funesti (uit Lucio Silla); Dalla Sponda Tenebrosa (uit Lucio Silla)
  • Myslivecek: Sorprender Mi Vorresti (uit Romolo ed Erisilia); Basta Cosi Vincesti (uit Romolo ed Erisilia)

Les Talens Lyrique o.l.v. Christophe Rousset met Teodora Gheorghiu, sopraan

Deze recensie verscheen eerder in Luister 680.