×

Recensie

World

28 december 2011

Tcheka

Dor De Mar

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Lusafrica / Coast to Coast

Dor De Mar Tcheka World 3.5 Tcheka – Dor De Mar Written in Music https://writteninmusic.com

Met Dor De Mar levert Manuel Lopes Andrade, oftewel Tcheka, zijn vierde studioalbum af. Hij heeft er de tijd voor genomen want zijn vorige plaat Lonji zag in 2007 het levenslicht. Nu de Kaapverdische muziek met het overlijden van Cesaria Evora een icoon heeft verloren, is het aan de jongere generatie muzikanten om de Kaapverdische muziektraditie eerbiedig en waardig te blijven vertegenwoordigen. Daar waar Cesaria de Koningin van de mornas (Kaapverdische blues) en coladeras was, zouden we Tcheka de kroonprins van de batuku kunnen noemen. Tegenwoordig mengt hij deze stijl prachtig met diverse andere Kaapverdische stijlen waaronder funaná, tabanka, finason en ook de coladeras en de mornas.

Twaalf fraaie tracks treffen we aan op Dor De Mar. Tcheka refereert aan de schoonheid en de charmes van de Kaapverdische vrouwen (Forti Bu Dan Cu Stango),  bezingt de eenzaamheid in de liefde in Madalena, de onmogelijke liefde in Moca De Classe en de verloren liefde in Tchoro Na Morte, maar schuwt zeker ook de maatschappijkritische teksten niet, getuige o.a. het prachtige Faka Na Pregna, waarbij hij voorstelt om liefde in alle strijd als enige wapen in te zetten in situaties waar criminaliteit, geweld, dood en verderf steeds vaker op de loer licht. Primeri Djobi is een mooi relaas over de (financiële) discrepantie tussen een werknemer en zijn baas en in Storia Estrada horen we het trieste verhaal over een vrouw die haar baan verloor omdat ze zich niet langer (seksueel) liet misbruiken door haar baas.

Op de albumhoes komt Tcheka, mede door de uitgestoken wijsvinger, nogal dreigend over. Toch is de muziek dit allesbehalve, sterker nog: het nodigt uit om je volledig te laten onderdompelen in de Kaapverdische muziekcultuur en je laten te verrassen door de spannende composities die het album zeker bevat.

Tracklist Dor De Mar:

 1. Kriadu Assim
 2. Pexera Porto
 3. Antuneku
 4. Tchoro Na Morte
 5. Moca De Classe
 6. Fla Mantenha
 7. Madalena
 8. Faka Na  Prega
 9. Forti Bu Dan Cu Stango
 10. Dor De Mar
 11. Storia Estrada
 12. Primeru Djobi


 1. Kriadu Assim
 2. Pexera Porto
 3. Antuneku
 4. Tchoro Na Morte
 5. Moça De Classe
 6. Fla Mantenha
 7. Madalena
 8. Faka Na Prega
 9. Forti Bu Dan Cu Stango
 10. Dor De Mar
 11. Storia Estrada
 12. Primeru DJobi