×

Recensie

Roots

15 april 2024

Taylor McCall

Mellow War

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: eigen beheer

Mellow War Taylor McCall Roots 4 Taylor McCall – Mellow War Written in Music https://writteninmusic.com

De cover van Mellow War onthult een foto van  McCall’s opa ergens ten velde tijdens de Vietnam oorlog. Het is dezelfde man die we even horen zingen in die krakende opname brengt hij Sinking Sand, evenals de opener van de voorganger Black Powder Soul, een oude gospelsong. Taylor werd  een tijdje na de Vietnam oorlog geboren, die periode laat hem niet los, de songcylus van de uit Zuid Carolina afkomstige muzikant is een imaginaire briefwisseling van opa aan het front naar de verre thuishaven.

Authenciteit is een sleutelwoord .De  doorleefde zang klinkt  rijker en vooral rijper dan je van een  gevorderde blanke twintiger zou verwachten. Na een intro met bluesy akoestische gitaar duikt een orgeltje op in de titelsong, samen met een diep   resonerende bas “Dont’ wanna fight this war no more”, snauwt Taylor de luisteraar toe op rauwe  gitaarriffs,  het zou zo uit de mond van een doodvermoeide oorlogsveteraan komen opwellen. Taylor baseert zich wellicht op gebeurtenissen in zijn nog jonge leven. Het slepende Rest on Easy klinkt al even aangrijpend.

Tide Of Love is niet de enige song waarin een gospelfeel huist met een zangeres die woordeloze backing debiteert op de achtergrond. De ongrijpbare sfeer van het Diepe Zuiden is eveneens alomtegenwoordig. Het in blues gedrenkte, tergend traag stromend Whiskey Costs Less  en het met galmende pianotonen en het immer aanwezige orgeltje opgetrokken ademen  wanhoop en desolaatheid uit ondanks het zwoele achtergrondkoortje.

Na het meeslepende op een bijzondere combinatie van strijkerswerk en vervormde gitaren passerende Hard to Love You komt er enigszins draaglijker zacht balladewerk aan met I Want You Still en het aansluitende eveneens op verfijnde akoestische akkoorden balancerende Born Again. Het verstilde weerom met weemoedig strijkende violen gelardeerde You to Blame vormt een wonderlijke afsluiter die lijkt weggelopen uit de jaren veertig.

Mellow War, een oprecht eerbetoon aan opa van een jonge hond met een oude ziel. Het laat alvst Robert Plant niet onberoerd, hij neemt Taylor McCall weerom op sleeptouw tijdens zijn recente Britse voorjaars tournee. 1. Sinking Land
 2. Mellow War
 3. Rest on Easy
 4. Tide Of Love
 5. Rolling Stoned Again
 6. WhiskeyCosts Love
 7. Star of the Morning
 8. Angel Falling Down
 9. Hard to Love You
 10. I Want You Still
 11. Born Again
 12. You to Blame