×

Recensie

Alternative

25 mei 2019

Swimming Tapes

Morningside

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Hand in Hive

Morningside Swimming Tapes Alternative 3 Swimming Tapes – Morningside Written in Music https://writteninmusic.com

Je hebt moeilijke, doordringende muziek, en er bestaat ook zoiets als gemakzuchtige, saaie muziek. Swimming Tapes heeft op dat laatste begrip patent, en brengt een super lichte variant daarvan op de markt. Morningside is een niks aan de hand plaat. Alsof de vijf leden in de ochtend van de eerste opkomende zonnestralen genieten, en bewegingloos op die plek blijven staren, totdat uren later de zon weer onder gaat. In de speeltijd van ruim een half uur gebeurt er vrijwel niets. Deze zinloze ervaring komt nog het dichtste in de buurt van een filosofisch consulent van twee zwaar onder invloed zijnde studenten. De enige weg die deze jongeren afleggen is van de bank tot aan de koelkast, en weer terug. Met een biertje in de hand kijken of er iets gebeurd.

En toch luistert het allemaal prima weg. In deze dreampop beleving bevolken zwevende gitaargolven aangenaam een plek in de bewoonde ruimtes. Morningside ademt het gevoel van thuis komen uit. Na een drukke werkdag schoenen uit, en met de beentjes op de bank. Een warme kop thee, en verder tot rust komen. Niks avontuurlijks, maar eerder met een mediterende werking. Het uit Londen afkomstige vijftal laat hun geheimen de eerste paar luisterbeurten nog geconserveerd in vrolijk verpakte liedjes ronddwalen. Pas dan ontdek je de schoonheid van het sterk door de jaren tachtig georiënteerde new wave gitaarspel. Het suffe karakter maakt voor innerlijke warmte plaats. De eenvoud is meer schijn, en daaronder zitten genoeg lagen die perfect in elkaar overgaan, waardoor er een natuurlijke sound ontstaat. Morningside is de onschuld van een kleuter, die elke belevenis als iets nieuws ervaart. Waar een volwassene gejaagd door het leven gaat, staan ze hier bij elke kleine subtiele verandering stil.

Eigenlijk moeten er meer bands als Swimming Tapes zijn. Vergeet de haastige skipmaatschappij, en dwing jezelf om het bezinnige tijdloze te ervaren. Hier is geen sprake van nostalgie, maar door de omgevingsbeleving het heden in stilte te ervaren, een plek geven, en vol overtuigende zekerheid volgende stappen zetten. Ondanks deze aangename bewustwording blijft het een plaat welke erg gemakkelijker verteerbaar is. Uiteindelijk verlang je naar het kauwen en proeven van voedzame stukken, niet in een fijn gepureerde hap slik weg maaltijd. 1. Passing Ships
 2. It Gets Old
 3. See It Out
 4. Mirador
 5. Out Of Line
 6. 10.05.17
 7. Silhouette
 8. Say It Isn't So
 9. Pyrenees
 10. Keep Her Closer
 11. In The New Year