×

Recensie

Roots

12 september 2019

Sway Wild

Sway Wild

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

Sway Wild Sway Wild Roots 3.5 Sway Wild – Sway Wild Written in Music https://writteninmusic.com

Het idee voor Sway Wild, een project van Dave McGraw en Mandy Fer, rijpte tijdens een uitgebreide zeilvakantie voor de kust van Brits Columbia. Tijdens een uiterst vruchtbare pauze tussen het hectische tourschema in de na sleep van hun drie langspelers borrelde de inspiratie op. In hun thuishaven op San Juan Island in Washington werden ze herenigd met hun oude vriend, de  bassist Thom Lord, eveneens een door de ongerepte fauna geobsedeerde bioloog en ze trokken naar Portland Oregon. De voorganger Off-Grid-Lo-Fi werd uitsluitend met de hulp van wind en zonne energie ingeblikt  op een afgelegen plaats in de San Juan archipel. De nieuwe langspeler werd in The Hallowed Halls Studio, een voormalige Carnegie bibliotheek, opgenomen met aanvullende  registraties in de Henhouse Studio in Nashville.

Tien songs werden gecomponeerd door Fer al dan niet met hulp van McGraw die terugkeert naar zijn oorspronkelijk instrument de drumkit evenals Fer vult hij  dat aan met Hammondorgel en windgong. In Comin’ and Goin’ kronkelt Fer’s zang zich wellustig rond de afro lijnen van haar Fendergitaar en ritmiek van McGraw en Lord. Tussen de jazzy blazersbijdragze schuilen gospelgetinte  bijdragen van Lord Allison Russel en JT Nero .Dat duo, bekend als Birds of Chicago, duikt terug op in Chimney Fire,

In het op funky interactie tussen gitaar en orgel flanerende Home duikt de rappende  Sean Hayes op tussen strakke blazerslijnen. In vergelijking met de vroegere akoestische benadering komt de inbreng van elektrische gitaar en een vitale ritmesectie  wat verrassend over. Bovendien trekt Manfy Fer met haar zwoele vocale en compositie inbreng het laken meer dan ooit naar zich toe  in een hecht opererende band en dat resulteert in een meer toegankelijk karakter evenwel zonder de avontuurlijke, organische insteek te verwaarlozen. 1. Comin' And Goin' (Ft. Birds Of Chicago)
 2. 'til The Honey Come
 3. Get Free
 4. Here We Are
 5. Home (Ft. Sean Hayes)
 6. Chimney Fire (Ft. Birds Of Chicago)
 7. Wool On The Wire
 8. Impatient
 9. Hours We Wait
 10. Hold On
 11. Aqui Conmigo