×

Recensie

Jazz

18 november 2022

Sun-Mi Hong

Third Page: Resonance

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Edition Records

Third Page: Resonance Sun-Mi Hong Jazz 4.5 Sun-Mi Hong – Third Page: Resonance Written in Music https://writteninmusic.com

De Koreaanse drummer/componiste Sun-Mi Hong is één van de muzikanten die vanaf de rijke, internationale, Amsterdamse jazzscene Europa aan het veroveren is. Haar, onderhand alweer vierde, album Third Page: Resonance, haar eerste voor het grote Edition, zal haar alleen nog maar bekender maken.

Met vrijwel dezelfde band als de sterke voorganger Second Page: A Self-Strewn Portrait is Third Page: Resonance wederom een mooie muzikale stap voorwaarts. Hong houdt van avontuurlijke composities en heeft in trompettist Alistair Payne, pianiste Chaerin Im (die Young-Woo Lee ‘vervangt’), tenorsaxofonist Nicolò Ricci en contrabassist Alessandro Fongaro de ideale groep muzikanten bij elkaar.

Hong schrijft rijk gelaagde composities die breed uitwaaieren van avontuurlijke jazz naar klassiek en folk. Steeds weer met veel ruimte voor improvisatie. Het maakt Third Page: Resonance een verrassende en intrigerende luistertrip waarop elk van de muzikanten zijn rol binnen de sound van de band en composities optimaal snapt en de ruimte benut voor adembenemende solo’s.

Niet verrassend dat het Britse Edition Records Hong oppakte en dat Third Page: Resonance nu een wereldwijde release krijgt. Hong is niet alleen een erg interessante componiste maar tevens een fascinerend goede percussioniste (drumster zeggen zou haar skills tekort doen). Prachtig hoe zij vanuit haar drumkit elke compositie ritmisch kleur meegeeft, de sfeer bepaalt.

Dat de Schotse Payne een weergaloos goede trompettist is al een tijdje duidelijk. Hij behoort tot de top van de Europese spelers. Ook hier is zijn spel weer geweldig. Ook Ricci laat zich duidelijk en erg sterk horen met gevarieerd en rijk spel. Een verrassing is ook pianiste Im, die met dan weer ingetogen dan weer uitbundig spel hard weet te raken.

Aan contrabassist Fongaro de uitzonderlijke taak om met Hong, en haar uitzonderlijke spel, het ritmetandem vorm te geven. Daarnaast net zo hard met rijk spel de basis voor de andere muzikanten te leggen. Dat gaat hem uitstekend af. Zoals al eerder gezegd heeft Hong een uitstekende band.

Wat Third Page: Resonance naast die geweldige muzikanten ook zo goed maakt is het pure spel en de manier waarop de composities steeds weer benaderd worden. Met vrije en steeds weer overtuigende solo’s worden de composities steeds weer naar een hoger plan getild. Niet allen de rijke composities van Hong maar ook het spel en samenspel maakt Third Page: Resonance een absolute aanrader.  1. Care Less
  2. Blind
  3. 0191
  4. Screams Like Vapours (Improv)
  5. Letter With No Words
  6. As We Are
  7. Home
  8. Screams Like Vapours (Encore)