×

Recensie

Roots

12 mei 2016

Sturgill Simpson

A Sailor's Guide to Earth

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Atlantic Records

A Sailor's Guide to Earth Sturgill Simpson Roots 4 Sturgill Simpson – A Sailor’s Guide to Earth Written in Music https://writteninmusic.com

Na het eerder traditioneel klinkend debuut  High Top Mountain evolueerde Sturgill Simpson met de  tweede langspeler Metamodern Sounds In Country Music richting outlawcountry met een flinke snuif psychedelia gekruid  en naar voorgangers als Waylon Jennings, Merle Haggard en Marty Robbins refererend. Simpson werd meteen als de grote redder van het country genre ingehaald. Simpson is echter iets teveel op zijn onafhankelijkheid gesteld om zich in zo’n vastomlijnd vakje te laten drummen. Op zijn nieuwe langspeler  komen opnieuw zijn muzikale roots uit het Zuiden, Sturgill is uit Jackson Kentucky afkomstig, aan bod.

A Sailor’s Guide To Earth tast het spanningsveld tussen country en deep soul af met geïnspireerde eclectische inbreng. Op de tekening die het cd-hoesje siert is een antieke driemaster afgebeeld, de speelbal van een reusachtige draaikolk in een immense stormachtige zee. Een soort van scheepsjournaal vormt de leidraad voor een brief aan zijn twee jaar jonge zoon die richtlijnen bevat om in eer en deugd op te groeien. Goede raad die Sturgill  zelf grandioos in de wind sloeg, hij trotseerde in zijn jonge jaren liever de elementen van de natuur, gezag en maatschappij.

Krijsende zeemeeuwen en een scheepsklok in de verte leiden het epische openingsnummer in dat van een haast klassiek pianonummer met aanzwellende strijkers in een door een strakke blazerssectie omgezette funky soulritmiek evolueert. De aanwezigheid van de blazerssectie van The Dap-Kings, de befaamde sessieband van het Daptone label, is hier niet vreemd aan. Cello en violen vermeien zich met de pedalsteel van Dan Dugmore en leiden ons even naar wat rustigere wateren in een emotioneel geladen Breakers Roar.

Keep It Between The Lines drijft opnieuw op dynamisch orgelspel en spetterende blazers. Zo wordt voortdurend heen en weer gependeld van doorleefde countrysoul uit Memphis naar de drassige  blues uit Mississippi en New Orleans. Er is ook een fijne bewerking van Nirvana’s  In Bloom, de rauwe grunge krijgt aanvankelijk een haast pastorale symfonische invulling met pedalsteel op de achtergrond die de rauwe croonerstem van Simpson ondersteunen. In het tussenstuk duiken de Dap blazers even op om vervolgens mooi uit te faden. Een emotioneel geladen slijper als All Around You en de prachtige, treurige  ballade Oh Sarah trekken de kwaliteitslijn door. Call To Arms is een wat hectische, overweldigende afsluiter waarin Simpson nog eens uitvoerig fulmineert tegen de teloorgang  en uitwassen  van onze maatschappij.

Of die handleiding om zijn zoon op het rechte pad te houden het verhoopte resultaat oplevert valt af te wachten, van spannende muziek zijn we nu al verzekerd. Op 8 juli staat Sturgill Simpson op het podium van Sjock in Gierle waar ook The Mavericks met die andere fantastische zanger Raul Malo concerteren. Op 9 juli vinden we Sturgill Simpson in Doornroosje in Nijmegen.  1. Welcome To Earth (Pollywog)
  2. Breakers Roar
  3. Keep It Between The Lines
  4. Sea Stories
  5. In Bloom
  6. Brace For Impact (Live A Little)
  7. All Around You
  8. Oh Sarah
  9. Call To Arms