×

Recensie

Jazz

04 november 2015

Stuart McCallum

City

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Naim Jazz

City Stuart McCallum Jazz 4 Stuart McCallum – City Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een enorm talent openbaart de uit Manchester afkomstige gitarist Stuart McCallum toch de afgelopen jaren op zijn eigen albums. Zijn voorgaande album Distilled was al een fijn meesterstuk te noemen, zijn nieuwe album City al net zo goed.

McCallum speelde zich natuurlijk optimaal in de kijker bij Cinematic Orchestra waar hij met zijn breed uitwaaierende gitaarwerk de filmische sfeer van de songs meer dan benadrukte. Hij bracht met zijn prachtige gitaarspel een prachtige finesse in het gitaargeluid aan. Maar ook op eigen kracht weet hij grote indruk te maken. Niet alleen zijn laatste (derde) album Distilled bewees dan, vooral de live registratie van dat album (Distilled Live) was een magnifieke aangelegenheid.

McCallum weet op zijn albums een perfect symbiose van akoestische en elektrische gitaar en electronics tot stand te brengen en daarnaast met prachtige arrangementen een droomachtige sfeer te schetsen. Zo ook op City, waar hij naast eerdergenoemde ook nog eens flinke scheuten soul aan zijn sound toevoegt. Dat McCallum op City, zijn ode aan de stad Manchester, niet alleen met zijn fascinerende gitaarspel en fraai uitgesponnen composities indruk maakt maar ook met echt volbloed songs mag een extra verrassing genoemd worden. In ideale samenwerking met songschrijver Richard Spaven, tevens de drummer in zijn band, heeft hij wederom het beste uit zichzelf weten te halen.

Openingssong City met JP Cooper op vocalen is een spannende souljazz nieuwe stijl track en het geweldige North Star met Sharlene Hector (van Basement Jaxx) al net zo. Het geweldige Effergy met sfeervolle zang van nieuwe ster Fridolijn van Poll maakt al net zoveel indruk. Opgebouwd met briljant akoestisch gitaarwerk ontvouwt zich een hoogtepunt van het album. Het daarop volgende Trio Seven is al net zo geniaal. Alleen het geweldige gitaarwerk is al adembenemend, de luisterrijke viool van Emma Sweeney geeft de compositie de extra kleur. Hemelse mix van folk, jazz en world.

Maar composities als Inhale, T-Onics, MK II en albumafsluiter Said And Done, met Sophie Barker op vocalen, zijn al net zo bijzonder. City is een album waaraan alles klopt. De geweldige band met naast McCallum en drummer Spaven ook Robin Mullarley op bas en Sean Foran op toetsen is de ijzersterke basis waarover McCallum met zijn gitaarwerk wederom optimaal indruk maakt. City behoort daarmee tot het allermooiste dat je aan electronic (soul)jazz dit jaar gaat horen.  1. City
  2. Inhale
  3. North Star
  4. T-Onics
  5. Effergy
  6. Trio Seven
  7. Mk II
  8. Said and Done