×

Recensie

Roots

04 april 2017

String Bone

Love & Highways

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

Love & Highways String Bone Roots 4 String Bone – Love & Highways Written in Music https://writteninmusic.com

Barry James Payne een uit Ontario afkomstige songsmid bepaalt de muzikale lijnen bij String Bone, een project dat hij in 2006 opstart om zijn levenservaringen in muziek te vertalen. Verhalen die teruggaan naar de periode dat hij vanuit Canada al liftend naar de Amerikaanse Weskust trekt. In de jaren zeventig verblijft hij enkele jaren in Londen en verzeild vervolgens in Vancouver waar hij in alternatieve rockkringen wordt gesignaleerd en in de jaren negentig werkt hij  voor Cargo Records. Omzwervingen die uiteindelijk terug  naar zuidelijk Ontario leiden.

Na een lange muzikale black out in In 2007 is er een werkstuk Nadir. De sessies voor de opvolger Love & Highways bestrijken een lange periode, van 2015 tot 2016 werkt Barry opnieuw samen met producer en gitarist Shannon Lyon in zijn Lake Point Studio in Ontario. Ook Barry’s oude vriendin Ginger St. James is van de partij, de mede componiste van Where Do You Go vormt  met hulp van Sarah Jane Scouten een fraai trio. Ook in die andere prachtige ballade Home en de bijzondere, door Gillian Welch geïnspireerde interpretatie van Radiohead’s  Black Star, hier als melancholisch pedalsteel-epos opgevoerd, duikt Ginger op.

In songs als  Feel The Power Of Your Love en vooral in het eerste deel van I’m Taking My Time komt komt het donkere stemtimbre dicht in de buurt van Dylan maar dan in een warmere versie. In I Took That Train worden oude blueshelden opgezocht, Muddy Waters en Howlin’ Wolf zag Barry destijds niet in de clubs van Chicago maar in Londen aan het werk.

In het autobiografische repertoire worden ook minder aangename passages aangehaald. In Take Hold Of The Line vertelt Barry samen met zangeres Mae Moore het tragische verhaal van een oude vriend, eveneens een getalenteerde songwriter die stiekem verslaafd bleek en met wie Barry in Vancouver even samenwoonde.

Een andere betreurde wordt geëerd met  Neil Youngs Birds, het eerbetoon drijft op het vocale arrangement dat Sue Sorenson uitwerkte voor het folktrio Everest waarin ook Barry actief was. Een fijne afsluiter van een sterk geheel dat bij iedere beluistering groeit. 1. Feel The Power Of Your Love
 2. I'm Taking My Time
 3. Home
 4. Somber Eyes
 5. Bed
 6. Where Do You Go
 7. I'm Riding Again
 8. Cali Or Somewhere
 9. Black Star
 10. I Took That Train
 11. Take Hold Of The Line
 12. Birds