×

Recensie

Alternative

19 januari 2017

Stray Trolleys

Barricades & Angels

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Captured Tracks Records

Barricades & Angels Stray Trolleys Alternative 4.5 Stray Trolleys – Barricades & Angels Written in Music https://writteninmusic.com

Stray Trolleys is de band van Martin Newell en klinkt niet veel anders dan de daaropvolgende band Cleaners From Venus. Aanstekelijke refreinen gaan hand in hand met invloeden van vrolijke popmuziek, psychedelische rock, garage- en dub/reggae .Ondertussen klinken de teksten onderkoeld en tragikomisch. Dit alles werd uiterst lo-fi opgenomen en verkocht of geruild op cassettebandjes, waarbij de tracklist zelden hetzelfde was. Lange tijd was de muziek van de Cleaners en zeker deze voorloper erg lastig verkrijgbaar. Eerder bracht label Captured Tracks anthologie-boxen uit van hun werk en nu zijn dus de Stray Trolleys aan de beurt.

Toch klinkt Barricades & Angels net ietsje spontaner en meer wild. Zo is er op de gekste momenten ruimte voor saxofoonsolo’s, duikt er een speels keyboardje op, of vliegt er een gitaar uit de bocht. Vaak pakt het goed uit, soms wordt het net te rommelig en stuurloos als liedjes te lang doorgaan. Het is de energie- en onvoorspelbaarheid van een jonge band, maar maak geen vergissing: net zo, of meer aanstekelijk dan latere projecten. Een goed voorbeeld van dat wilde geluid is No Static, een zwaar overstuurde en snelle rocker. Terwijl New Age Dreamer en Ten Million Years het reggae-aspect belichten. Ruimte voor ballads is er ook, onder andere met het tragikomische Gunslinger.

De tekstuele kant van de band heeft geen aandacht nodig om volop te kunnen genieten van de aanstekelijke mix van muzikale stijlen. Toch zijn de tragikomische teksten je geduld waard. “I have a large hole in my head, where there should be a brain” klinkt het in Governor’s Only Daughter. Later wordt luiheid ontkent in New Age Dreamer met het bijdehand gedeclareerde “I only want to stay in bed, my friend says I am lazy””. Teksten met thema’s vol verliefdheid, luiheid, zelftwijfel, saai schoolwerk en vreselijke rotbaantjes.

Zo is Barricades & Angels een aanrader voor fans van lo-fi pop- en rockmuziek die niet bang zijn voor kleine genre-experimentjes. Voor je het weet neurie je mee op dat aanstekelijke refreintje, of ga je los op die rauwe gitaar- of sax solo. Muziek die ook zeker van invloed is geweest op bands als Guided By Voices en The Magnetic Fields, dus als je daar van houdt: dit album zeker luisteren en zoek dan gelijk die Cleeaners from Venus heruitgaven op . 1. Secret Dreams of a Kitchen Porter
 2. A Bluebeat Kid
 3. Governor's Only Daughter
 4. New Age Dreamer
 5. Stiletto Love
 6. Gunslinger
 7. Love Into Action
 8. Ten Million Years
 9. Flamingo Road
 10. Finding Out
 11. Barricades & Angels
 12. No Static
 13. Days of Firebirds
 14. Mrs. Killer (Bonus Track)