×

Recensie

Roots

26 april 2011

Steve Earle

I’ll Never Get Out Of This World Alive

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: New West

I’ll Never Get Out Of This World Alive Steve Earle Roots 4 Steve Earle – I’ll Never Get Out Of This World Alive Written in Music https://writteninmusic.com

Eindelijk is het zover: rootsheld Steve Earle is terug! Zijn nieuwe album heet I’ll Never Get Out Of This World Alive, de in totaal elf nummers zijn geproduceerd door topproducer T Bone Burnett. Handig om te weten, het album is niet alleen beschikbaar als CD, maar ook digitaal, als deluxe CD/DVD set en als 180 gram vinyl.

I’ll Never Get Out Of This World Alive is de opvolger van Townes, waarmee Earle in 2009 een Grammy won. Die cd bestond uit covers van Townes van Zandt, nu krijgen we weer een album vol eigen werk te horen. De titel komt van een nummer van Hank Williams, het laatste dat hij (in 1952) tijdens zijn leven uitbracht. Het thema van Earle’s nieuwe album is dan ook niet zo vreemd, dat is ‘sterfelijkheid’. Earle hierover: “They are all, as far as I can tell, about mortality in one way or the other; death as a mystery rather than a punctuation mark or at least, a comma rather than a period.” Het proces van schrijven van de nummers kostte Earle in totaal drie jaren, langer dan ooit, maar het resultaat mag er dan ook zijn.

Als de productie in handen is van T Bone Burnett, dan kun je je meteen afvragen of het überhaupt nog wel mis kan gaan. Misschien kan dat wel, maar in dit geval gebeurt dat zeer zeker niet! Earle schotelt de luisteraar fijne, melancholische countryfolk voor. Dat begint meteen al met het lekkere rootsy Waitin’ On The Sky. Je hoort hoezeer de klasse van Earle en Burnett samenkomen.

Bij het luisteren naar The Gulf Of Mexico weet je direct waarom Earle zo populair is in Ierland. Met de (‘iets’ minder zuivere) zang van Shane McGowan had dit nummer ook op een album van The Pogues kunnen staan. Earle’s stem klinkt rauwer, doorleefder dan voorheen, maar dan wel op een manier waardoor de muziek nog meer overtuigt. Die overtuiging komt ook door dat thema, dat de muziek nog mooier maakt, nog intenser. De tijd die het Earle kostte om de nummers te maken had hij wellicht nodig om er één mee te worden. Dat is hem hoe dan ook gelukt.

Steve EarleEarle maakt op dit album voornamelijk een geweldige mix van country en folk maar af en toe, zoals op Meet Me In The Alleyway zijn het meer de country en blues die samengaan. Voor alle nummers geldt dat ‘sfeer’ een belangrijk sleutelwoord is. Het album heeft iets duisters, iets sinisters, zonder dat het doorschiet. Op Meet Me In The Alleyway zorgen zang en mondharmonica hiervoor, op Molly-O doen de bezwerende banjo en begeleidende viool dat. Sferen die goed bij het thema passen.

Een van de mooiste nummers is Heaven Or Hell, een duet met Allison Moorer, dat extra pracht krijgt door de manier waarop die twee stemmen samen klinken. Het nummer God Is God zou je kunnen kennen. Net als I Am A Wanderer stond deze pennenvrucht namelijk op Day After Tomorrow van Joan Baez. Earle schreef de twee nummers voor dit album dat hij ook produceerde. Het eerste is een prachtig gedragen nummer waarin Earle zingt over waarin hij gelooft. Beide nummers hebben een beschouwende, existentiële lading.

Met I’ll Never Get Out Of This World Alive voegt Earle een prachtige nieuw document toe aan zijn toch al rijke muzikale carrière. Een document waarmee Earle erg veel lof verdient. Van WiM krijgt hij die in de vorm van vier sterren.

Roman

Earle komt ook met een roman, zijn debuut. Het boek krijgt dezelfde titel als het album, maar komt wel later uit, namelijk op 12 mei. Het verhaal gaat over het zware leven van Doc Ebersole, die wordt achtervolgd door de geest van zijn overleden patiënt en vriend, Hank Williams. Lovende woorden over de roman zijn er al, van Thomas Cobb, schrijver van Crazy Heart: “This is an impressive debut novel. The characters are unforgettable, and the plot moves like a fast train. A fantastic mixture of hard reality and dark imagination.”

Tour

Tot slot, Earle heeft laten weten ook weer te gaan touren. Niet solo en akoestisch, zoals hij de afgelopen jaren deed, maar weer -als vanouds- met zijn elektrische liveband The Dukes.

Tracklisting I’ll Never Get Out Of This World Alive (Deluxe Edition):

Disc1

 1. Waitin’ On The Sky
 2. Little Emperor
 3. The Gulf Of Mexico
 4. Molly-O
 5. God Is God
 6. Meet Me In The Alleyway
 7. Every Part Of Me
 8. Lonely Are The Free
 9. Heaven Or Hell (with Allison Moorer)
 10. I Am A Wanderer
 11. This City

Disc2 (DVD)

 1. The Making Of I’ll Never Get Out Of This World Alive – Steve Earle interview – video This City
 2. Interview With Steve Earle
 3. Video And Behind The Scenes Footage Of The Recording Of ‘This City’
 4. This City (making of the video/DVD)
 5. Waitin’ On The Sky (hi-res 24-96 audio/DVD)
 6. Little Emperor (hi-res 24-96 audio/DVD)
 7. Gulf Of Mexico, The (hi-res 24-96 audio/DVD)
 8. Molly-O (hi-res 24-96 audio/DVD)
 9. God Is God (hi-res 24-96 audio/DVD)
 10. Meet Me In The Alleyway (hi-res 24-96 audio/DVD)
 11. Every Part Of Me (hi-res 24-96 audio/DVD)
 12. Lonely Are The Free (hi-res 24-96 audio/DVD)
 13. Heaven Or Hell (hi-res 24-96 audio/DVD) – Earle, Steve & Allison Moorer
 14. I Am A Wanderer (hi-res 24-96 audio/DVD)
 15. This City (hi-res 24-96 audio/DVD)


 1. Waitin' On The Sky
 2. Little Emperor
 3. The Gulf Of Mexico
 4. Molly-O
 5. God Is God
 6. Meet Me In The Alleyway
 7. Every Part Of Me
 8. Lonely Are The Free
 9. Heaven Or Hell
 10. I Am A Wanderer
 11. This City