×

Recensie

Jazz

27 januari 2023

Stephan Micus

Thunder

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM Records

Thunder Stephan Micus Jazz 4 Stephan Micus – Thunder Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een fascinerend oeuvre heeft de Duitse multi-instrumentalist Stephan Micus toch opgebouwd. Met Thunder maakt hij op reeds 70-jarige leeftijd nog net zoveel indruk als met zijn eerste albums in de late jaren zeventig.

Micus is altijd een man van de wereld geweest die zo ongeveer de hele aardbol over reisde, zich met hulp van lokale muzikanten, de muziek en instrumenten van dat land eigen maakte en volledig op eigen kracht, vrijwel zonder inmenging van andere muzikanten, een waanzinnig oeuvre opbouwde. Daarnaast is hij een van de weinige muzikanten, misschien de enige wel, die zijn albums zonder supervisie van ECM-baas Manfred Eicher opneemt.

Juist die enorme drive om muziek van andere landen en continenten te leren kennen en authentiek instrumenten van die landen en streken te leren bespelen en daar platen vol mee op te nemen, maken Micus zo interessant. Daarnaast heeft hij ook nog eens een geweldig oor voor melodie en compositie.

Thunder is zo’n album waarbij je volledig verdwijnt in de sound en sferen. Dat Micus een geweldige muzikant is die de bizarre aanleg voor het bespelen van al die instrumenten heeft mag duidelijk zijn, maar hij is net zo goed de perfecte sfeerschepper. Hij gebruikt de instrumenten die hij bespeelt niet zo zeer om de traditionele muziek van het land waar hij deze vandaan heeft te hercreëren als wel dat hij juist nieuwe muziek daaruit wil laten ontstaan.

De muziek van Micus staat al decennialang volledig op zichzelf. Micus is de wereldburger die daardoor wereldmuzikant geworden is en met zijn muziek een blend van alles wat hij gehoord heeft aan zijn eigen herinneringen koppelt en daar met volslagen originele muziek uit tevoorschijn komt. Soms ook zijn eigen stem over de instrumenten heen legt of deze dubbelt of zelfs trippelt. Thunder is wederom een magnifieke muzikale belevenis.  1. A Song for Thor
  2. A Song for Raijon
  3. A Song for Armazi
  4. A Song for Shango
  5. A Song for Vajrapani
  6. A Song for Leigong
  7. A Song for Zeus
  8. A Song for Ihskur
  9. A Song for Perun