×

Recensie

Jazz

22 december 2020

Stanley J. Zappa

Muster Point

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: We Jazz

Muster Point Stanley J. Zappa Jazz 4 Stanley J. Zappa – Muster Point Written in Music https://writteninmusic.com

De Amerikaanse saxofonist Stanley J. Zappa is een graag geziene muzikant op de Finse jazzpodia. Finse vriend, drummer/percussionist Simo Laihonen nodigde hem uit om samen met zijn band Black Motor een aantal optredens te doen en vervolgens samen met hem een album op te nemen. Een uitnodiging die Zappa niet kon afslaan. Met bassist Ville Rauhala (tevens Black Motor) in een aantal tracks erbij werd Muster Point opgenomen.

Zappa, oorspronkelijk afkomstig uit New Jersey maar al flink wat jaren woonachtig in Canada is een zeer vrij spelende, expressieve saxofonist (en inderdaad familie van zijn oom Frank) die dan in Finland op handen gedragen wordt door de jazzscene, maar wereldwijd nog weinig rumoer heeft veroorzaakt. In Laihonen heeft hij een muzikale bloedverwant gevonden.

Muster Point is, zoals te verwachten viel, een zeer vrije jazzplaat waarop niet alleen Zappa alle ruimte op sax en klarinet pakt maar Laihonen ook met al net zulk vrije percussie. Elke compositie, waarvan het gros door Laihonen geschreven werd, heeft de nadruk op elkaar uitdagen en vervoeren.

De coherentie van het album is fijn aangepakt door de flarden van composities die Muster Point I, II, III en IV zijn en met het trio gespeeld worden, te mixen met de composities waarop Zappa en Laihonen puur samen te horen zijn. Weinig albums gehoord dit jaar waarop het spel zo uitdagend vrij is als op Muster Point.

Alsof zijn leven ervan afhangt speelt Zappa zijn sax aan flarden in lekker expressieve stukken die zijn longinhoud op alle mogelijkheden testen. Laihonen is lekker op dreef is meesterlijke tegelijk onnavolgbare ritmepatronen die net zo druk klinken als imposant zijn. Mooi duo, deze mannen samen.

Improvisatie zoals improvisatie bedoeld is, dat is wat Muster Point is. Grenzeloos muziek maken om een spanning op te roepen die doet uitzien naar nog meer vrije klanken. Zappa en Laihonen zijn twee heerlijk aan elkaar gewaagde muzikanten die vanaf het moment dat de composities beginnen als vanzelf opzoek gaan naar de vrijheid binnen de compositie en dat gevoeld niet loslaten.

Rauhala vult de mannen in de titelsong composities als net zo vrij aan. We zijn onderhand van het in Helsinki gevestigde We Jazz Records gewend dat je hun albums meerdere keren moet beluisteren voor ze hun waarde optimaal bewijzen en dat is met Muster Point niet anders. Improvisatie albums als deze al helemaal. Heerlijk dat we We Jazz hebben.

Kant A:

  1. Muster Point I
  2. Pleasant Avenue
  3. Operator Get Me Bennington College
  4. Muster Point II
  5. 538 E 14th, City of Piss, USA

Kant B:

  1. Muster Point III
  2. Putte's Bar & Pizza
  3. South Okanagan
  4. Muster Point IV