×

Recensie

Jazz

26 januari 2012

Stacey Kent

Dreamer in Concert

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Blue Note

Dreamer in Concert Stacey Kent Jazz 4 Stacey Kent – Dreamer in Concert Written in Music https://writteninmusic.com

Dat Stacey Kent een van de meest interessante jazz zangeressen van deze tijd is wisten we al van haar prima albums. Ook live weet ze optimaal te overtuigen. Dreaner in Concert is daarvan het fijne bewijs.

Sinds ze in 1990 vanuit New Jersey naar Londen verkaste en een relatie kreeg met saxofonist Jon Tomlinson is haar carrière als een speer gegaan. Eerst vooral via de albums van Tomlinson en vandaar op eigen kracht. Haar albums werden in eerste instantie uitgebracht door het kleine maar lekker eigenwijze Candid. Met een contract bij Blue Note in Frankrijk in 2006 werd ze vervolgens wereldwijd als nieuwe jazzster omarmd. Het eerder zeer succesvolle samenwerkingsproject The Lyric werd door Blue Note een echte wereldhit en haar albums Breakfast on the Morning Train en het geheel Franse Reconte Moi waren echte bestsellers. Vooral op die laatste twee albums was haar liefde voor de bossa goed te horen. Haar warme stem en perfecte frasering van teksten vloeien dan ook perfect op de bossa klanken die ook haar jazzy songs zo bijzonder maken.

Dreamer in Concert is een registratie van een concert dat in mei van het vorige jaar in Le Cigale in Parijs werd opgenomen. Het bevat een fijne collectie songs uit de American Songbook zoals They Can’t Take That Away From Me en It Might As Well Be Spring. Bij zo vele anderen zouden deze songs saai en oubollig klinken maar Kent weet er met haar fraaie stem en een super spelend kwartet muzikanten steeds weer een nieuwe aanvulling aan te geven. Met een erg mooie versie van Tom Jobim’s Waters of March geeft ze nogmaals haar liefde voor de muziek van Brazilië weer. Ook twee nieuwe composities van Tomlinson verdienen een speciale vermelding. Voor het prachtige Postcard Lovers werd de tekst geschreven door de vermaarde Japanse, in Londen residerende, schrijver Kazuo Ishiguro (Remains Of The Day en Never Let Me Go). Hij schreef eerder voor Kent de bijzondere tekst voor de song The Ice Hotel van Breakfast On The Morning Train. Voor de andere prachtige nieuwe Tomlinson compositie O Comboio, werd de tekst geschreven door de Portugese poet Antonio Ladeira. Kent zingt deze tekst in vloeiend Portugees, of beter Braziliaans Portugees. Ongelooflijk hoe gemakkelijk ze songs smetteloos in een andere taal als haar moedertaal zingt.

Dit eerste Kent live album overtuigt en maakt eens te meer duidelijk dat ze maar heel snel en veel vaker naar Nederland moet komen. Ze zou ook hier een veel grotere ster moeten zijn als ze nu is. Dreamer in Concert is een prima visitekaartje van waar ze live toe in staat is. Kom maar op North Sea Jazz! 1. It Might As Well Be Spring (Live)
 2. Ces petits riens (Live)
 3. Postcard Lovers (Live)
 4. If I Were a Bell (Live)
 5. Quiet Nights of Quiet Stars (Live)
 6. Waters of March (Live)
 7. The Best Is Yet to Come (Live)
 8. O Comboio (Live)
 9. Dreamer (Live)
 10. Breakfast on the Morning Tram (Live)
 11. They Can't Take That Away from Me (Live)
 12. Samba Saravah (Live)
 13. Jardin d'hiver (Live)
 14. They Say It's Wonderful (Live)