×

Recensie

Alternative

23 april 2022

SONS

Sweet Boy

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: PIAS

Sweet Boy SONS Alternative 3.5 SONS – Sweet Boy Written in Music https://writteninmusic.com

Alarmfase 2. Sluit ramen en deuren, BHV vestjes aan en met gestrekt been de dansvloer op. Het plichtmatige Family Dinner is voorbij, Sweet Boy is klaar voor zijn Sweet Sixteen feestje. Het uit Melsele afkomstige SONS heeft nog steeds dezelfde nonchalante speed kills energie en grabbelt voor Succeed de nodige Britse jaren negentig elektronische dancerock bij elkaar. Wat vindt het thuisfront van dit buitenechtelijk geflirt? Staat de deur nou op een kier, of wordt de rotzooi naar buiten gesmeten, en is het over en uit? Natuurlijk niet! Heerlijke afstraffende ongein volgens de onvermurwbaar SONS formule. Het grote geheim hierachter is dat er juist geen formule aanwezig is. Werkt het? Prima! Werkt het niet? Ook prima!

Nothing stuitert weer zo ouderwets lekker als een kopstoot op de zaterdagavond. Ongeremd het gevaar opzoeken om totaal kapot out te gaan. Rokende psychedelische punkrock, met smerig vuil aan Jimi Hendrix memorerend Arno De Ruyte gitaargeweld en gebalde hardcore koortjes. Fight For Your Right To Party, of dwing het op z’n minste af. Met een na adem happende emoscream van Robin Borghgraef en industrial TNT noiserock blaast het zwaar ontvlambare Sweet Boy titelstuk je omver. Hysterica heerst, manische onzekerheden bereiken het geijkte reactie punt van de branddriehoek. Ontbrandingstemperatuur? Ruim overschreden. Zuurstof? Nou ja, bijna een naar adem happend gebrek hieraan, maar voldoende in voorraad. Brandbare stof? Tja, eenmaal elektronisch ingeplugd, lijkt mij dat meer dan logisch. Warmte verlagende middelen? Doen we niet aan.

Jonge puppy’s worden hongerig als ze te lang geen zonlicht geïnjecteerd krijgen. Met schuim op de mond en met vage hondsdolle blinde vlekken voor de ogen trekt SONS zich van de vastliggende pandemie ketting los. Hot Friday heeft een heerlijke eindeloze sneltrein drive, tussenstationnetjes rijden we nietsvermoedend voorbij. Drummer Thomas Pultyn maakt een verpletterende indruk, dat mag ook wel met de van Creature With The Atom Brain bekende slagwerker Damien Verhasselt achter de knoppen. Hij haalt die oncontroleerbare gekte van zijn leerschool naar boven waarna de Australische Michael Badger-Taweel als vriendendienst de vastgelopen triggerpoints manueel los masseert.

Het tempo gaat vervolgens niet meer omlaag, op L.O.V.E. pakt bassist Jens De Ruyte zijn postpunk momenten door de gemarkeerde vingers van een blijvende eeltlaag te voorzien. Die old school echo dwaalt ook op het stevig roffelende Momentary Bliss rond, zwaarmoedige verfijning welke perfect bij die emotionele ontlading van Robin Borghgraef aansluit. Niet alles moet stuk, de doelen zijn dusdanig bijgesteld dat er geen rituele instrumentatie opoffering noodzakelijk is. Sweet Boy is experimentele rommelige, stoffige woestijn autoraces muziek. Spierballen krachtexplosie riffs met de Pixelated Air cyberpunk als losgeslagen eindbestemming. 1. Succeed
 2. Nothing
 3. Sweet Boy
 4. Hot Friday
 5. L.O.V.E.
 6. Momentary Bliss
 7. Another Round
 8. Shadow Self
 9. I Don't Want To
 10. Bike
 11. Pixelated Air