×

Recensie

Roots

31 juli 2021

Son Volt

Electro Melodier

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Tansmit Sound

Electro Melodier Son Volt Roots 4 Son Volt – Electro Melodier Written in Music https://writteninmusic.com

De titel, een combinatie van de Electro En de Melodier van Magnatone, uit de jaren veertig en vijftig daterende vintage versterkers ,dekt volledig de lading. “When you fade into a melody,  your mind is lost in reverie, you can feel the earth and touch the sky, don’t mind the shade when there’s inner light”, zingt Jay Farrar in de opener Reverie, bemoedigende woorden op een melodieuze soundtrack. Farrar wordt geflankeerd door gitarist Chris Frame en de sfeervolle accenten van piano orgel en lapsteel  zijn van oudgediende  Mark Spencer afkomstig.

Voor het tiende werkstuk van Son Volt worden mee dan ooit uit de vertrouwde rootsbronnen aangesproken, de unieke harmonieuze blend van folk en country  met blues , rock en soul die Farrar in samenwerking met Jeff Tweedy  oorspronkelijk met Uncle Tupelo introduceerde klinkt sinds ‘94 bij onveranderlijk door bij Son Volt.

De voorganger Union ventileerde onverholen woede tegen de politieke en sociale uitwassen tijdens het Trump tijdperk. Het onbehagen is geenszins volledig verdwenen. Een song als Living In The USA focust meer op het onderling onbegrip in de maatschappij en de verloedering van de culturele waarden en de teloorgang van de natuur. daarbij komt niet alleen het ‘land of freedom’ in het vizier, getuige The Globe dat de hopeloze wereldwijde malaise aankaart.

Er komen ook meer persoonlijke onderwerpen aan bod. De gevoelige orgelballade Lucky Ones is een dankbaar eerbetoon aan Farrar’s vrouw met wie hij lange tijd, lief maar ook leed deelt. In Diamond and Cigarettes, een op een weemoedig countrynesk spectrum van  galmend snarenwerk en pedalsteel uitwaaierend duet met  zangeres Laura Cantrall, die eerder samenwerkte met Farrar, illustreert dat voortreffelijk. Sobere akoestische georkestreerde, ingetogen passages zoals het donkere War on Misery of Rebetika klinken even indrukwekkend als  een met snerpende gitaren geladen These Are The Times. Als na de prelude van The Globe de laatste tonen van de met piano en akoestische gitaar ingekleurde ballade Like You verstommen, zijn we weer helemaal overtuigd. Son Volt  speelt nog steeds een hoofdrol in Americanaland.   1. Reverie
 2. Arkey Blue
 3. The Globe
 4. Diamonds and Cigarettes
 5. Lucky Ones
 6. War on Misery
 7. Living in the USA
 8. Someday Is Now
 9. Sweet Refrain
 10. The Levee on Down
 11. These Are the Times
 12. Rebetika
 13. The Globe / Prelude
 14. Like You