×

Recensie

Metal

14 december 2011

Smohalla

Résilience

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Arx Productions

Résilience Smohalla Metal 4.5 Smohalla – Résilience Written in Music https://writteninmusic.com

Kunst kan mij niet elitair genoeg zijn, maar als één band het verdient om door te breken is het in mijn ogen Smohalla. Dat zal gezien hun muziek nooit gebeuren, want die is behoorlijk elitair. En zo is de cirkel weer rond. Smohalla is een Franse band opgericht in 2006. De naam van de band komt van de gelijknamige Indiaanse droom-profeet die leefde van ongeveer 1815 tot 1895. De band Smohalla bestaat uit Slo (drums, gitaren, vocalen en toetsen) met Camille op bas en a.I. die de samples verzorgd. In 2006 en 2007 heeft de band respectievelijk de demo’s Smolensk Combustion en Nova Persei in eigen beheer uitgebracht. Verder hebben ze bijdragen geleverd aan de verzamelaars My Own Wolf: A New Approach (Ulver tribute uit 2007) en Old Crown, New Spawn (Emperor tribute uit 2009). Eind 2009 verscheen nog de split Noyade Céleste met Immemorial. Hierop is Les Célestes te horen, een ambient song van 11 minuten en 11 seconden. Drowning music for drowning people…

Op 26 oktober 2011 is Résilience uitgebracht via het Oekraiense label Arx Productions; de eerste full-length release van deze band. Het is een voortzetting van de stijl die al op voorgaand werk te horen is. De post black metal wordt vooral door de vervreemdende drumritmes van Slo voortgedreven. De gitaarlijnen zijn kronkelend en in het geheel niet gebaseerd op riffs. De bas is ondersteunend en de leegte wordt vooral opgevuld door synthesizer-melodieën. Daar tussendoor horen we de afwisselend krijsende en cleane vocalen.

De naam Smohalla is natuurlijk niet voor niets gekozen, want de plaat klinkt als een droom. Er zijn momenten van duidelijke serene rust, maar ook momenten van hevige verontrustende angst. Deze droom is niet persé één waar je uitgerust van wakker wordt. De ene keer worden plezierige gebeurtenissen verwerkt, terwijl de andere keer nachtmerries de hoek om komen razen om je de stuipen op het lijf te jagen. Fans van Ved Buens Ende, Arcturus en Ulver kunnen Résilience vrijwel blind aanschaffen. Black metal fans raad ik aan de plaat eens te beluisteren; het is de moeite meer dan waard en het verbreedt wellicht je horizon!

Tracklisting Résilience:
1.     Quasar
2.     Au sol les toges vides
3.     Le repos du Lézard
4.     Oracle rouge
5.     Marche silencieuse
6.     L’homme et la Brume
7.     Aux mille Dieux
8.     Nos sages divisent