×

Recensie

Roots

28 april 2016

Slobberbone – Bees and Seas: The Best

Bees & Sees: Best Of

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West Records

Bees & Sees: Best Of Slobberbone Roots 4.5 Slobberbone – Bees and Seas: The Best Of Written in Music https://writteninmusic.com

Onlangs leverde Slobberbone frontman Brent Best met Your Dog, Champ zijn solodebuut af. Een album waarmee hij in de voetsporen treed van voorgangers die de Texaanse singer-songwriters traditie bestendigen.

Voordien voerde zanger en gitarist Brent Slobberbone aan, de formatie die hij begin ’92 met de hulp van drummer Tony Harper en enkele schoolkameraden opzet in Denton. De band die vorig jaar weer herenigde.

De eerste langspeler Crow Pot Pie is een soort visitekaartje om concerten te versieren. Het low budget project werd in ’96 opgepikt door het lokale Doolittle label en heruitgebracht. Ondertussen maakt bassist Brian Lane zijn opwachting en met de komst van gitarist Jess Barr krijgt het kwartet vaste vorm. Barr figureert op het met producer Jim Dickinson tot stand gekomen derde werkstuk. Aangestuurd door een songwriter als Best was Slobberbone altijd al meer dan het zoveelste garage /countryrock bandje uit de Lone Star State. Everything You Tought Was Right Was Wrong Today optimaliseert de formule in een meer persoonlijke, uitgediepte stijl. De energieke alt countryrock met flitsende gitaren, enigszins vergelijkbaar verrichtingen van groepen als Bottle Rockets en Drive By Truckers, wordt afgewisseld met meeslepend rauw poëtisch getint balladewerk.

Opper Trucker Patterson Hood is overigens een prominente fan van het eerste uur en voelt zich niet te beroerd om de loftrompet uit te steken in lyrische liner notes. Geheel terecht, de dubbelloopse riffs van het constant galopperende Tilt-A_Whirl ,nog met gitarist Mike Hill, vormen een perfecte aanloop naar de titelsong en ander straf spul uit Barrel Chested.

Uit het eveneens lichtjes fantastische, eerder vernoemde Everything You Tought… passeren eveneens zes tracks vanaf het overrompelende Placemat Blues tot Pinball Song zonder uitzondering sterke stuff met het absolute hoogtepunt Lumberlong, een prachtige met veel spijt en hartenpijn volgestouwde mistroostige ballade en Dickinson aan de piano. De eveneens fel onderschatte zwanenzang Slippage is met het overrompelende duo Springfield, IL en Sweetness, That’s Your Cue vertegenwoordigd.

Ondanks lovende worden van pers en illustere collega’s als Patterson Hood krijgt Slobberbone nooit de welverdiende erkenning. Als je de in de fraaie, van Will Johnson afkomstige artwork verpakte achttientracks omvattende collectie met het kruim van hun vier langspelers beluistert, kan je enkel vaststellen dat dit een grove onrechtvaardigheid is. 1. Whiskey Glass Eye
 2. I Can Tell Your Love Is Waning
 3. Little Sister
 4. Tilt-A-Whirl
 5. Barrel Chested
 6. Engine Joe
 7. Front Porch
 8. Little Drunk Fists
 9. Your Excuse
 10. Haze Of Drink
 11. Placemat Blues
 12. Trust Jesus
 13. Gimme Back My Dog
 14. Lazy Guy
 15. Lumberlung
 16. Pinball Song
 17. Springfield, IL
 18. Sweetness, That's Your Cue