×

Recensie

Alternative

21 januari 2021

Sleeper & Snake

Fresco Shed

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Upset the Rhythm

Fresco Shed Sleeper & Snake Alternative 3.5 Sleeper & Snake – Fresco Shed Written in Music https://writteninmusic.com

De Australische multi-instrumentalisten Amy Hill en Al Montfort speelden al in verschillende bandjes van de Australische rockscene, zoals Total Contral, Dick Diver en UV Race. Recentelijk zijn ze echter vooral bekend van garage/electropop/punkband Terry, die keer op keer weer een gezellige bende creëren van uitbundige samenzang, catchy refreintjes,  rommelige songstructuren en een inmiddels kenmerkend droge, haast komische sfeer. Sleeper & Snake is één van de vele zijprojectjes die het duo er op nahoudt. Minder garagerock, minder punk, minder energiek. Maar toch zeker even eigenzinnig en die gortdroge voordracht, die we al kennen van Terry komt, ook hier weer volop terug op dit tweede album, genaamd Fresco Shed.

Opener Miracles begint enigszins bevreemdend met field recordings en saxofoon. Waar we zang verwachten blijf dat uit en kan de warme ambient-track meer gezien worden als een lange intro. Flats Falling is vervolgens het eerste echte liedje, waar Hill en Montfort beide de zang voor hun rekenng nemen en elkaar soms prachtig aanvullen, maar op een ander moment ook gerust dwars door elkaar heen zingen. De track wordt volgepropt met cello, saxofoon, drumcomputer en basgitaar. Ondanks de vele instrumenten slaagt het duo er toch in om lo-fi, luchtig en bescheiden te klinken. Sc hattig rommelige popmuziek, zonder dat er echt een meezingrefreintje is aan te wijzen. Vooral de drumcomputer, samenzang en saxofoon vormen een dominant front op dit album. Daaromheen wordt gevarieerd met akoestische gitaar, Wurlitzer, keyboards en baslijnen. Muzikaal resulteert dat in eenvormigheid, maar gelukkig geen eentonigheid: het monotone Shoot Through herrinert aan postpunk, Lock up the Loose hangt ergens tussen folk en Johnny Cash-achtige country melodietjes mede door een prominente mondharmonica en Reach Out is door overstuurde orgelklanken en meer energieke gitaren het meest rauw rockend. Als zich met New Togs wederom een instrumentale track aankondigt die zich ondanks een kakofonie van saxofoon loops staande houdt kijken we daar als luisteraar niet eens meer van op.

Zo houdt het duo van Sleeper & Snake het op Fresco Shed lekker afwisselend en spannend binnen een toch wel klein gehouden lo-fi geluid. Dat klein houden is knap met de hoeveelheid instrumenten die ze constant hanteren. De dominante rol van samenzang, drumcomputer en saxofoon creëren als het ware een rode draad binnen alle chaos en experimenteerdrift. Zo blijven het toch vooral schattige liedjes!  1. 01. Miracles
  2. 02. Flats Falling
  3. 03. Rokeby
  4. 04. Lady Painter
  5. 05. Piles
  6. 06. Shoot Through
  7. 07. Lock Up The Loose
  8. 08. New Togs
  9. 09. Reach Out
  10. 10. Declare