×

Recensie

Metal

01 november 2009

Slayer

World Painted Blood

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Sony Music

World Painted Blood Slayer Metal 4.5 Slayer – World Painted Blood Written in Music https://writteninmusic.com

Reign In Blood, Slayer’s derde opus, wordt nog steeds gezien als een mijlpaal. Hij wordt door het gerenommeerde metal magazine Kerrang! omschreven als de hardste plaat ooit en een doorbraak in thrash en speed metal. Dat was 1986, dit is 2009. Slayer heeft in de tussentijd niet stilgezeten. Zeven CD’s scheiden het nieuwe World Painted Blood van het hierboven vermelde werk.

De catalogus van Slayer is weliswaar uitgebreid, maar de controversie is gebleven! Jihad, een nummer van hun vorige CD Christ Illusion, gaat over de motivatie brief van Mohammed Atta. Vooral in het Indische Mumbai blijkt een christelijke groepering veel macht te hebben. Zij zorgden ervoor dat de hoes voor de oplage bestemd voor India aangepast werd. Het controversiële ontwerp van Larry Caroll, een gehandicapte Christus, werd gedeeltelijk bedekt met een witte overlay waar de naam Slayer uitgesneden was.

Net als op zijn voorganger is de sound op World Painted Blood opmerkelijk. Alle instrumenten liggen voorin de mix, wat zorgt voor een drukkende atmosfeer. Het openingsnummer is meteen het beste van de CD. Het is het titelnummer en bevat sterke tempowisselingen die op een natuurlijke manier in elkaar overvloeien. De variatie in dit nummer maakt het een overweldigende compositie. Daarnaast zijn de meer simpele nummers als bijvoorbeeld Unit 731, Snuff en Hate Worldwide persoonlijke favorieten. Heerlijke stampers die gewoonweg doordenderen. Onderbrekingen worden enkel gevormd door de kenmerkende solo’s van de gitaristen Jeff Hanneman en Kerry King of hier en daar wellicht een korte break. Maar met Public Display Of Dismemberment bereiken ze een ongelofelijk hoogtepunt. Wat een ontzettend krachtig nummer! Opzwepende drums, galloperende gitaren, een prachtige break en daarna versnelling op versnelling. Drummer Dave Lombardo lijkt haast niet te stoppen en weet dit nummer meedogenloos tot grote hoogten te brengen. Verder vind ik nog Americon noemenswaardig. Hoewel het een enigszins doorsnee gitaarriff bevat vind ik het toch een weergaloos nummer, wat vooral komt door de manier waarop Tom Araya de titel van dit nummer uitschreeuwt.

De hele CD bevat thrash metal van grote klasse. Slayer zijn de ongekroonde koningen van dit genre en laten wat mij betreft de andere leden van de zogenaamde ‘Big Four’ (Metallica, Megadeth en Anthrax) al jarenlang ver achter zich. Slayer was altijd al de meest extreme band uit dit rijtje en daar hebben ze niets van verloren. 1. World Painted Blood
 2. Unit 731
 3. Snuff
 4. Beauty Through Order
 5. Hate Worldwide
 6. Public Display Of Dismemberment
 7. Human Strain
 8. Americon
 9. Psychopathy Red
 10. Playing With Dolls
 11. Not Of This God