×

Recensie

Eigentijds

04 maart 2022

Sigurd Hole

Roraima

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Elvesang

Roraima Sigurd Hole Eigentijds 4.5 Sigurd Hole – Roraima Written in Music https://writteninmusic.com

De Noorse contrabassist/componist Sigurd Hole heeft een directe connectie met de natuur. De natuur geeft hem de inspiratie om te musiceren en componeren. Was dat vooralsnog vooral het Scandinavische landschap voor zijn nieuwe album dompelde hij zich onder in de field recordings opgenomen door Bernie Krause in Roraima, een staat in het noorden van de Braziliaanse Amazone. Een gebied met veel oorspronkelijke bewoners en een enorme rijkdom aan vegetatie en dieren.

Juist ook zo interessant omdat deze plek zo symbool staat voor de vernietiging en verandering van onze wereldwijde natuur. Opvallend genoeg schreef Hole geen composities geïnspireerd op alles wat Brazilië aan muziek te bieden heeft maar schreef hij composities die een klassieke ondertoon hebben. Roriama werd geschreven voor het Oslo World festival in 2020 om daar met een grote groep muzikanten opgevoerd te worden. Die liveregistratie is nu dit album.

Met Trygve Seim op saxofoon, Håkon Aase op viool, Frode Haltli op accordeon, Helga Myhr op hardanger fiddle, Tanja Orning op cello en Per Oddvar Johansen op vibrafoon heeft Hole een band met een wonderlijke klankkleur om zich heen. De sfeer van de 17 composities die het album telt is zowel akoestisch als authentiek, even traditioneel als tijdloos.

Het album start met de field recordings die hem inspireerden om het project op te zetten met de titels van de stukken als overdenking waar hij aan dacht toen hij ze schreef. Van de oorspronkelijke bewoners (Yarori) tot de gebieden (Hutukara jungle, Mothokari) tot aan de dieren die er te vinden zijn (jaguars) en alle daggetijden. Je kunt de titels in je opnemen om je vervolgens te verliezen in de muziek.

Want dat is absoluut hetgeen je overkomt als je het album beluistert. Roraima komt het beste tot zijn recht als je deze in zijn geheel over je heen laat komen, gezeten op een plek zonder afleiding. Hole heeft muziek geschreven die zowel avontuurlijk als divers en uitdagend is. Soms fraai lyrisch als een soundtrack dan weer wervelend en opwindend, steeds zeer verrassend in muzikale sferen.

Hole heeft met de keuze van instrumenten een duidelijk muzikaal landschap voor ogen gehad. En die keuze pakt zeer bijzonder uit. Roraima is ambitieus in opzet, wonderlijk geslaagd in uitvoering. Nooit geweten bijvoorbeeld dat de klanken van de fiddle en de accordeon zo fraai op elkaar aansluiten. Sowieso alle instrumenten binnen de band zo mooi op elkaar aansluiten.

Roraima is een absolute luistertrip met een sluitende boodschap ook nog eens: Leer van onze voorvaderen en de wijsheid van de oorspronkelijke bewoners en hoe zij het land vreedzaam en met aandacht voor natuur bewoonden. De CD-uitvoering van dit album heeft een dik boekwerkje met prachtige foto’s en leergierige teksten.

Roraima is een fascinerend project met prachtige muziek en een klinkende boodschap. Ideaal voor een festival als het Holland Festival om integraal te laten uitvoeren. Deze opname is van grote schoonheid en tijdloze waarde. 1. The Yarori ancestors
 2. The Hutukara forest
 3. The Poriporiri moon being
 4. The Mothokari sun being
 5. The paths of light I
 6. The evil Në Wari and Xawara beings
 7. The presentation dance
 8. The paths of light II
 9. The xapiri
 10. The jaguar being Iramari
 11. The amoa hi song tree
 12. The paths of light III
 13. The flowers of dream
 14. The words of merchandise
 15. The shaman´s death
 16. The great mourning of Roraima
 17. The falling sky