×

Recensie

Roots

01 augustus 2020

Seu Jorge & Rogê

Seu Jorge & Rogê

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Night Dreamer

Seu Jorge & Rogê Seu Jorge & Rogê Roots 4.5 Seu Jorge & Rogê – Seu Jorge & Rogê Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een mooi duo en wat vreemd dat ze nog nooit samen opnamen hebben gemaakt voor een album. Seu Jorge en Rogê zijn Braziliaanse muziekhelden die de afgelopen twee decennia met hun beider muziek de Braziliaanse muzieksound bepaald hebben en in hun thuisland tot de allergrootsten behoren.

Hun eerste echte album samen, simpel ook maar met eigen namen als titel, komt via het direct-to-disc principe tot stand, de samenwerking tussen het Londense platenlabel Night Dreamer en de Haarlemse opnamestudio Artone en platenperserij Record Industry en is een zeer bijzondere geworden.

De manier van opnemen betekent dat de muzikanten hun songs zonder naderhand nog dingen toe te voegen of dat er een mixmogelijkheid bestaat, vastleggen. Puur en eerlijker kan niet. Dat draait het dus echt om je kwaliteit als muzikant en zanger.

Twee mannen, twee prachtige stemmen, twee akoestische gitaren; meer is er soms niet nodig om een prachtplaat te maken. Op sommige tracks krijgen ze iets van hulp van Pretinho da Serrinha en Peu Meurray op percussie en Chavebeats op piano/bas waarbij het opgewekte en heerlijke Saravá en al net zo fijne Onda Carioca eigenlijk de enige tracks zijn die ze echt als band spelen met een volle sound. De rest staan de gitaren en hun stemmen vooral centraal.

Wat een heerlijkheid biedt dit album. Twee Braziliaanse helden met stemmen uit duizenden die heel veel warmte in zich herbergen gecombineerd met verrukkelijk akoestisch gitaarspel in een stemmige setting waardoor echt alles uit hun warmbloedige songs op z’n plek valt. Luister maar naar songs als Pra Você Amigo en Caminhão die samen met Saravá en Onda Carioca de B-kant van de plaat vullen, en je bent volledig verkocht.

Eigenlijk hebben de mannen je met Vem Se Salvar, Meu Brasil en A Força, de song op de A-kant van de plaat, dan al volledig ingepakt. Al helemaal als je je hart al vanaf je jonge jaren voor Braziliaanse muziek hebt opengesteld, is dit album een prachtig cadeau.

Zeer bijzonder dat Seu Jorge en Rogê hebben besloten hun 25-jarige vriendschap op deze manier met ons vieren. Ons zo’n groots cadeau geven is eigenlijk de omgekeerde wereld maar wat een groots genot.

Kant A:

  1. Vem Se Salvar
  2. Meu Brasil
  3. A Força

Kant B:

  1. Saravá
  2. Onda Carioca
  3. Pra Você Amigo
  4. Caminhão