×

Recensie

Roots

05 november 2022

Seth Avett

Sings Greg Brown

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Ramseur Records/Thirty Tigers

Sings Greg Brown Seth Avett Roots 4 Seth Avett – Sings Greg Brown Written in Music https://writteninmusic.com

Het laatste werkstuk Van Greg Brown dat recent in mijn brievenbus  belandde wordt afgesloten met Tenderhearted Child. Ook de nieuwe langspeler van Seth Avett, integraal gevuld met songmateriaal van de meesterlijke singer-songwriter sluit af met in een verstilde pianoballade getransformeerde uitvoering van dat prachtige nummer. De troubadour uit Iowa vormde midden jaren zeventig een duo met  Nick Pinney en dat resulteerde in Haclebarney, een livesessie opgenomen in Rockford Illinois. Het was vooral het zeven jaar later onder eigen naam uitgebrachte Iowa Waltz dat Brown op de kaart plaatste als een songtroubadour die ondertussen een imposant oeuvre uitbouwde.

Seth Avett was ten tijde van de release nauwelijks enkele maanden geboren maar pikte dat nummer op tijdens zijn tienerjaren en  het ondertussen uitgebreide oeuvre van Brown vormde een niet te onderschatten inspiratiebron in de evolutie van het songwerk dat hij met zijn jongere broer Scott bij The Avett Brothers debiteerde en zijn soloprojecten. Een recente ontmoeting met Brown in  het huis in Iowa waar hij samenleeft met zijn vrouw Iris Dement sterkte Seth in zijn besluit om de imposante catalogus van Brown, in navolging van Willie Nelson, Gillian Welch en Lucinda Williams nog eens zorgvuldig te doorbladeren en te verwerken.

The Poet Game, titelrack van de in ’94 uitgebrachte langspeler streelt onze trommelvliezen met dit meeslepende verhaal over oude uit het oog verloren vrienden in een beeldrijke song, My New Book zweeft op een identieke sobere benadering met zachte zang en dito akoestische fingerpicking.

Goodmorning Coffee is op nerveuze ritmische percussie geënt, het is een van het uit de gelijknamige langspeler gelicht trio, het andere, meer intimistische werk uit ’85 zoals Just a Bum, een  duet met  en de tedere ballade I Slept All Night  by My Lover komen overtuigender over. Het is de combinatie van persoonlijke mijmeringen en de betrokkenheid en heldere kijk op zijn leefomgeving die het oeuvre van Greg Brown een tijdloos karakter verleent. Bovendien pikt Avett dit op een bijzonder geloofwaardige manier op. Luister even naar het sprankelende Laughing River en het met spaarzame pianotonen begeleide Telling Stories .

Uiteraard ontbreekt de sleutelsong uit Browns catalogus hier niet. Met de melancholische homesong The Iowa Waltz nadert het einde van deze wonderlijke reprise die in een ontspannen luistersessie uitmondt. Meteen een gedroomde aanleiding om nog eens een uitgebreide zoektocht te ondernemen naar de oorspronkelijke muzikale pareltjes.

   1. The Poet Game
  2. Goodmorning Coffee
  3. Just a Bum
  4. You Drive Me Crazy
  5. I Slept All Night by My Lover
  6. My New Book
  7. Laughing River
  8. Telling Story
  9. The Iowa Waltz
  10. Tenderhearted Child