×

Recensie

Alternative

26 mei 2021

serpentwithfeet

DEACON

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Secretly Canadian

DEACON serpentwithfeet Alternative 4 serpentwithfeet – DEACON Written in Music https://writteninmusic.com

Met het magische debuutalbum soil veroverde serpentwithfeet een plek in de top 10 van onze jaarlijst van 2018. Het wachten was op een nieuw album dat de status van talentvol naar muzikaal volwassen geworden artiest bevestigde. DEACON geeft het antwoord.

Josiah Wise, de echte naam achter serpentwithfeet, maakte met soil een pijnlijk eerlijk album dat vol persoonlijke teksten en spannende muzikale vondsten alle aandacht trok. Muzikaal opgegroeid binnen de gospel en zwaar beïnvloed door soul, rnb en electronic was soil een experimenteel opgezet album waarmee hij samenwerking met de al net zo muzikaal ondoorgrondelijke Haxan Cloak op de allereerste EP Blisters op eigen kracht knap voortzette.

DEACON is een lichtere aangelegenheid dan soil was. De songs klinken lichter, toegankelijker, al betekent dat bij Wise nog altijd veel spannender dat je normaliter hoort. Liefde en zijn liefdes vinden hun prominente weg in de teksten maar zeker ook in de muziek die opener klinkt, minder complex, meer ademt. Het maakt DEACON intens en emotievol.

Vanaf albumopener Hyacint (‘I think my green thumb has led me to a real one/So glad the soil has yielded something more than bad luck’) openbaart zich een album waar de liefde vanaf spat. De songs en de zang klinken zwoel, broeierig en intrigerend. Wise zingt gedurende het gehele album prachtig, dubbelt zijn zang geweldig en pakt zelfs nog een scat op (‘Bring me the trumpet!’).

Zijn teksten zijn wederom persoonlijk en eerlijk maar ook gedurfd, geil (de song Wood Boy gaat echt niet over Pinokkio) dan weer vol liefde (‘Maybe it’s the blessing of my thirties, I’m spending less time worrying and more time recounting the love’) en zijn, net als op soil, onlosmakelijk verbonden aan de sferen en karige briljante instrumentatie van de songs.

DEACON is een album dat bij eerste beluistering gelijk al weer zo prikkelt en boeit dat je weet dat er bij elke luisterbeurt alleen maar meer moois prijsgegeven zal worden. Luister naar songs als Same Size Shoe, Malik, Sailor’s Superstition, Heart Storm en de wel heel erg fraaie albumafsluiter Fellowship (‘Christmas movies in July with you’), met Sampha en Lil Salva als gasten, en je voelt dat DEACON de machtige opvolger van soil is.  1. Hyacint
  2. Same Size Shoes
  3. Malik
  4. Amir
  5. Sailor's Superstition
  6. Heart Storm
  7. Wood Boy
  8. Derrick's Beard
  9. Old & Fine
  10. Fellowship