×

Recensie

Jazz

28 maart 2020

Second Wind Quintet

Second Wind Quintet

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ChallengeRecords

Second Wind Quintet Second Wind Quintet Jazz 3.5 Second Wind Quintet – Second Wind Quintet Written in Music https://writteninmusic.com

Dat de Finse jazz aan een wereldwijde opmars bezig is mag ook weer blijken uit het gelijknamige debuut van het uit Helsinki afkomstige Second Wind Quintet.

Second Wind Quintet is de band rondom gitarist Tommi Tampio, een uitermate getalenteerde muzikant en componist die in 2015 met Juuso Rinta (contrabas), Ilkka Oksanen (drums), Aapo Wikstén (piano) en Kasper Haikonen (sax) een jonge en veelbelovende band bij elkaar bracht.

Hun debuut is een fijne kennismaking. Verwacht geen wereldschokkende nieuwe jazz maar wel jazz van hoge kwaliteit en fraai samenspel. En fijne composities die een basis in jazz maar flinke scheuten uit de folk in zich herbergen.

Tampio is een lekker los spelende gitarist die met melodieus spel verwarmd waarbij hij de effecten vrijwel onbespeeld laat. Daarnaast weet hij juist ook in de groove fijn los te gaan, daarbij door Oksanen en Rinta optimaal bedient. Groot talent in de band is ook saxofonist Haikonen die al net zo los en vrij speelt. Muzikanten die beiden een prima techniek hebben en daardoor veel vertrouwen in hun spel.

Hun debuut een aanrader. Hier speelt een jonge band die zich vol in de kijker wil spelen (want ook pianist Wikstén is een opvallend talent) en dat met veel zelfvertrouwen doet. Met composities zo sterk als (albumopener) Something Dark, Too Kind, Shift en de twee mooi langgerekte composities Absence en Uuspuu maken ze duidelijk dat deze band ook live volop zal gaan overtuigen.  1. Something Dark
  2. Too Kind
  3. Inner Peace
  4. Absence
  5. Shift
  6. Belief
  7. Uuspuu
  8. Lost