×

Recensie

Roots

17 september 2017

Sass Jordan – Racine

Racine Revisited

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: Linus

Racine Revisited Sass Jordan Roots 3.5 Sass Jordan – Racine Revisted Written in Music https://writteninmusic.com

In de jaren negentig maakte deze Canadese zangeres indruk met stevige gitaarrock in de traditie van Bad Company, Black Crowes, The Faces en uiteraard The Rolling Stones. Pakkende songs, veel uptempo nummers, scheurende gitaren en een lekker schuurpapieren stemgeluid; een stijl die nooit echt weg geweest. Met Racine Revisited keert ze terug naar de periode van haar internationale doorbraak.

Met Racine brak in 1992 een succesvolle periode aan voor Jordan. Ze toerde met onder meer Aerosmith en Whitesnake en nam een duet op met Joe Cocker. Make You A Believer is waarschijnlijk haar bekendste nummer uit die tijd. Later bracht ze nog verschillende albums uit, maar het succes van weleer bleef uit. Niet dat ze stil bleef zitten; zo vertolkte ze de rol van Janis Joplin in de productie Love, Janis en stond in het theater. Een paar jaar terug trad ze in Toronto op met Foo Fighters, met wie ze de klassieker Stay With Me van The Faces ten gehore bracht.

Ten tijde van Racine was Jordan een jonge deerne van amper 30 jaar oud, nu een mooie vrouw van 55, maar die stem en presentatie heeft ze nog steeds. Gebleven zijn ook de lekker droog opgenomen, rauwe scheurgitaren en strakke begeleiding. Doel was klaarblijkelijk om het album te laten klinken alsof het opgenomen is in de jaren ’70, de bloeitijd van dit genre gitaarrock. Make You A Believer verschilt zodoende niet zo veel van het origineel. Het fraaie I Want To Believe is een van de rustpunten. Goin’ Back Again wordt opgeluisterd door Thin Lizzy-achtige dubbele sologitaarlijnen. Cry Baby is gewoonweg gemeen scheurende hardrock met Jordan’s geweldige vocalen er bovenuit. Je kunt wel horen dat de nummers ten tijden van de grootste successen van Guns ’n Roses tot stand kwamen. Het intro van Where There’s A Will had bijna van Rory Gallagher kunnen zijn, terwijl ook The Rolling Stones hun invloed doen gelden. Af en toe klinkt het geheel lekker vuil en rauw. Baanbrekend is het niet, eerder ambachtelijk.

Op dit album speelt haar echtgenoot Derek Sharp gitaar. Bassist Rudy Sarzo is een veteraan uit de Amerikaans-Britse heavy metalscene. Hij speelde bij Quiet Riot, Ozzy Osbourne, Whitesnake, Ronnie James Dio en momenteel bij The Guess Who, evenals Sharp.

Zo gek is het niet dat een artiest besluit om een eigen klassieker weer eens onder handen te nemen. Het argument van creatieve armoede gaat niet op; bijna alle grote namen die al wat langer meedraaien teren op hun oude successen. Mensen die zich de doorbraak van Jordan goed kunnen herinneren en altijd fan zijn gebleven, of mensen die graag eens willen kennismaken met de Canadese voormalige rockchick hebben hier beslist iets moois aan.  1. Make You A Believer
  2. If You’re Gonna Love Me
  3. You Don’t Have To Remind Me
  4. Windin’ Me Up
  5. I want To Believe
  6. Goin’ Back Again
  7. Do What Ya Want
  8. Cry Baby
  9. Where There’s A Will
  10. Time Flies