×

Recensie

Jazz

23 februari 2021

Sarathy Korwar & Upaj Collective

Sarathy Korwar & Upaj Collective

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Night Dreamer

Sarathy Korwar & Upaj Collective Sarathy Korwar Sarathy Korwar & Upaj Collective Jazz 4.5 Sarathy Korwar & Upaj Collective – Sarathy Korwar & Upaj Collective Written in Music https://writteninmusic.com

Naar elke uitgave van het Londense platenlabel Night Dreamer kijken we steeds weer reikhalzend uit. Hun in één take opgenomen albums laten meer dan ooit het volle potentieel van de muzikanten horen. En de keuze in de muzikanten die ze in de studio uitnodigen is immer verrassend. Voor deel vier in hun onvolprezen serie nodigden ze de Londense drummer Sarathy Korwar en zijn Upaj Collective uit. Een geweldige keuze.

Korwar groeide op in India als tablaspeler en verbouwde bij zijn verhuizing naar Londen zijn tablaspel naar de drums. Day To Day, zijn eerste album uit 2016 onder zijn eigen naam, My East Is Your West, met zijn Upaj Collective, twee jaar daarna, en het wederom onder zijn eigen naam uitgebrachte More Arriving (2019) lieten een groot talent horen dat eigenzinnig met zijn eigen identiteit de Londense jazzscene optimaal verraste.

Geen wonder dus dat de mannen achter Night Dreamer juist hem vroegen voor een direct-to-vinyl sessie. Sessies die als een concert de intensiteit van het moment, zonder overdubs, vastleggen. De spiritual jazz vermengd met traditionele Indiase invloeden die Korwar met zijn Upaj (hindi voor improviseren) Collective maakt, lenen zich daar als geen ander voor.

Korwar heeft in saxofoniste Tamar Osborn, violist Achuthan Sripathamanathan, gitarist Giuliano Modarelli en keyboardspeler Alistair MacSween een fijne groep muzikanten om hem heen die elkaar muzikaal heerlijk uitdagen tegelijk ontzettend goed op elkaars intuïtieve bijdragen anticiperen. Het levert een flink aantal nieuwe prachtcomposities op waarin muzikale vrijheid centraal staat.

Albumopener So Said Said geeft gelijk in ruim twaalf en halve minuut aan waar Korwar en zijn band naar toe willen. Improvisatie van hartenbrekende schoonheid in een knappe mix van traditionele en vrije jazz. Een muzikale wereld waar Korwar het liefst in zou wonen. Hun fraaie en vrije bewerking van Flight IC408, origineel van State of Bengals, sluit daar dan weer sterk op aan.

Ook Elephant Hangover heeft de onnavolgbare wereldwijze sfeer vermengd met vrije spiritual jazz die de muziek van Kowar en zijn Upaj Collective zo fascinerend herbergt. Initimate Enemy, een wederom imponerend, tot ruim 15 minuten opgetrokken ode aan het boek met dezelfde titel van Ashis Nandy, brengt dan glorieus alles wat dit gezelschap zo interessant en goed maakt samen.

Het vol door Indiase muzikale tradities verweven gitaarspel van Modarelli en het mooie vioolspel van Sripathamanathan, de fijn stuiterende sax van Osborn drijven gloedvol over de grooves en tabla in perfecte harmonie met drums die Korwar onverbiddelijk neerlegt en maken dit het hoogtepunt van het album. De door de mannen van Osumlade (aka Yoruba) geremixte openingstrack So Said Said (heel cool op 45 toeren terwijl de andere kant 33 is) sluit het album al net zo sterk en bijzonder af.

Wij houden van eigenzinnige en eigenwijze platenlabels en Night Dreamer blijft imponeren. Niet alleen met hun keuze in muzikanten die ze naar de Haarlemse Artone Studios halen en het rotsvaste geloof dat die daar uit zullen komen met iets buitengewoons interessants en moois.

Kant A:

  1. So Said Said

Kant B:

  1. Flight IC 408
  2. Elephant Hangover

Kant A:

  1. Intimate Enemy

Kant B:

  1. So Said Said (Yoruba Soul Mix)