×

Recensie

Alternative

27 september 2021

Saint Etienne

I've Been Trying to Tell You

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Heavenly

I've Been Trying to Tell You Saint Etienne Alternative 3.5 Saint Etienne – I’ve Been Trying to Tell You Written in Music https://writteninmusic.com

De tweede helft van de economische voorbeeldige jaren negentig verloopt soepeltjes en probleemloos. De uitdagende verticale radioprogrammering is feitelijk door de vervlakking van de horizontale flatline uitzendingen ingehaald. Een bloedeloze wereld verkeert in een eindeloze zomer modus en er kan helemaal niks meer mis gaan, totdat daar ruw door die beruchte 9/11 verstoring een einde aan komt. Een rondrazende tornado aan vernietigingen die de opgedrongen stilte verbreekt en zelfs openbreekt. Opeens verkeert iedereen weer in die oplettende staat van alertheid.

Saint Etienne pakt die datum als eindpunt en beschrijft achterstevoren op I’ve Been Trying to Tell You de gemoedsarmoede van de voorliggende vijf jaren. Saint Etienne vernieuwt niet, maar daagt zichzelf wel op hun 10e album uit. Het Londense drietal legt samen met producer Augustin Bousfield deze monumentale periode vast in een tijdsgebonden capsule, een kunstmatig voedingssupplement die de honger naar het verleden op consumerende wijze voedt. Een bijzonder project waarbij ze naar fragmentarische uitgezochte samplers teruggrijpen en deze met verkoelende beelden van fotograaf en filmmaker Alasdair McLellan versterken. Een muzikale driedimensionale panorama film waarbij kindvriendelijke zorgeloosheid door een dreigende vernietigende regenbui afgewisseld wordt. Dus terug naar die zomer van je leven.

Muzikale ansichtkaarten die het pre-COVID-19 tijdperk opzoeken. Music Again is onbezorgd en lui. Bevredigend maar ook ongemakkelijk ontevreden, verlangend bijna. Een hittegolf aan kabbelende en knabbelende gitaargolven, zonnebrand gunfactor 50 met kans op het verslavende effect door de dorstige en zanderige beats. Eeuwig gebrandmerkt door markerende zonnestralen. Berustende Triphop ingeleid door die beeldschone vocalen van Sarah Cracknell. Never Had A Way To Go….. gevolgd door de gelukzalige woorden Here It Comes Again, Cannot Outrun My Desire van Natalie Imbruglia in Pond House. Afstoten en aantrekken.

Saint Etienne werkt vanuit hun eigen doorzichtige olievlek coronabubbel. kleurrijk, maar wel zo pompeus opgeblazen dat deze op het punt van knappen staat. We halen ons geluk uit mediterende mindfulness zuivering en spoelen elk sprankje van ellende met verdovende klanken weg om de gedachtes schoon in repeat stand de leegte te trotseren. I’ve Been Trying to Tell You is prettig voorgeprogrammeerd, veilig en zonder gevaar.

Little K is een new age ambient cadeautje, bewustwording en vervaging van de vertrouwde omgeving ineen om vervolgens geheel in de Blue Kite onzichtbaarheid op te gaan. I Remember It Well gaat zelfs nog verder terug en wordt door de holle echo’s van de postpunk, de zelf gecreëerde dreampop die halverwege de jaren tachtig een vredige cyclus van escapisme inluiden gevormd. Het is bijzonder hoe Saint Etienne die inspiratieloze hiaten van leegte in inspirerende tracks omzet. I’ve Been Trying to Tell You is de hunkering naar een denkbeeldige vakantiebestemming in silent disco digitalisering. Zo levendig voorgesteld waardoor het een deel van de surrealistische mindsetting van het collectieve geheugen vormt.  1. Music Again
  2. Pond House
  3. Fonteyn
  4. Little K
  5. Blue Kite
  6. I Remember It Well
  7. Penlop
  8. Broad River