×

Recensie

Roots

01 september 2013

Ry Cooder And Corridos Famosos

Live

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Nonesuch

Live Ry Cooder Ry Cooder And Corridos Famosos Roots 4 Ry Cooder And Corridos Famosos – Live Written in Music https://writteninmusic.com

Alsof we al niet wisten hoe goed de concerten van Ry Cooder zijn, worden we nu verrast met een album van optredens die Ry Cooder en Corridos Famosos, zijn uitzonderlijke groep van muzikanten, op 31 augustus en 1 september 2011 gaven in de American Music Hall in San Francisco.

The Corridos Famosos bestond die twee avonden uit zoon Joachim Cooder op drums, Robert Francis op bas, vocalisten Terry Evans, Arnold McCuller en Juliette Commarge, Flaco Jimenez op accordeon en de uit tien man bestaande Mexicaanse band La Banda Juvenil. Een uitzonderlijk goede band die binnen de slim samengestelde setlist alle kans krijgt optimaal te verbazen. Het vakmanschap en het spelplezier spat van het podium.

De setlist van Live bevat klassiekers als Boomer’s Story en Dark End Of The Street, maar ook recenter werk als Lord Tell Me Why en El Corrido de Jesse James (van Pull Up Some Dust And Sit Down van hetzelfde jaar als deze opnamen). De prachtig gekozen setopener Crazy ‘Bout An Automobile zet de toon voor een concert dat alle elementen van de opzienbarende muziek van Ry Cooder kracht meegeeft. Zijn intrigerende mix van oude Amerikaanse folk en blues vermengd met soul, gospel, texmex en wat al niet meer, heeft over zijn reeds meer dan 45 jarig durende muzikale loopbaan, een grandioos oeuvre opgeleverd waar hij eindeloos uit kan putten. Naast de concertopener zijn dus ook live krakers als Why Don’t You Try Me, Lord Tell Me Why en de Woody Guthrie klassieker Do Re Mi te vinden. Een fascinerende collectie songs is op Live verzameld.

Helemaal fantastisch is Vigilante Man (afkomstig van Into The Purple Valley uit 1972) waarin Cooder nog maar eens laat horen dat hij een weergaloze gitarist is. En de absolute meester op de slide (de absolute meesteres is en blijft natuurlijk Bonnie Raitt). Hoe geweldig de grote band ook is, als Cooder zingend met puur zijn gitaar als basis solo de aanzet tot de song geeft lopen de rillingen over je rug. Als de ritmesectie dan de slow groove inzet en Cooder los gaat op zijn slide hoor je absolute magie. Ook albumafsluiter Goodnight Irene, met de complete band is prachtig.  1. Crazy ’Bout An Automobile
  2. Why Don’t You Try Me
  3. Boomer’s Story
  4. Lord Tell Me Why
  5. Do Re Mi/School Is Out
  6. The Dark End Of The Street
  7. El Corrido De Jesse James
  8. Wooly Bully/Volver Volver
  9. Vigilante Man
  10. Goodnight Irene