Recensie

01 december 2017

Ruben Machtelinckx/Frederik Leroux – When The Shade Is

When The Shade Is Stretchted

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Aspen Edities

When The Shade Is Stretchted Ruben Machtelinckx Ruben Machtelinckx/Frederik Leroux Jazz 4.5 Ruben Machtelinckx/Frederik Leroux – When The Shade Is Stretched Written in Music https://writteninmusic.com

Zullen we 2017 maar het jaar van Ruben Machtelinckx dopen? In een jaar tijd bracht Aspen Edities maar liefst drie releases uit waarin hij een hand had. Niet dat dit inhoudt dat er op kwaliteit ingeboet wordt, net integendeel.

Met When The Shade Is Stretched brengt Ruben Machtelinckx een nieuwe langspeler uit in duo met de Gentse Frederik Leroux – net als Machtelinckx zelf een rastalent op gitaar en banjo. Leroux was eerder al te horen in trio met bassist Robert Landfermann en drummer Jonas Burgwinkel (WERF release 104) en hij maakte met Linus (het duo van Ruben Machtelinckx en Thomas Jillings) opnamen die uitkwamen via El Negocito Records.

Machtelinckx en Leroux, beiden gekend in de wereld van de jazz en improvisatiemuziek, zoeken met banjo en gitaar nieuw muzikaal terrein op. Elk van de composities is een (klank)landschapje op zich dat deel uitmaakt van een breder geheel. Aan de basis ligt de banjo, die gemanipuleerd wordt en versterkt met geluidseffecten, percussie, stem, piano en synth. Dat levert soms een ijle, maar bovenal knappe en uiterst toegankelijke sound op. Muziek waarin gefluisterd wordt eerder dan geschreeuwd, die het moet hebben van introverte suggestie eerder dan van extraversie.

Machtelinckx en Leroux zijn gelijkgestemde zielen, dat merk je volop op dit split album. Het interessante is echter hoe beiden hier een dialoog met elkaar aangaan. Net door beider muziek samen te presenteren, krijg je een geheel waarin beide snarenknutselaars elkaar mooi aanvullen. En zo komt het dat we alwéér diep onder de indruk zijn van deze wondermooie kamermuziek die schier ongrijpbaar is en zich niet laat vastpinnen in woorden. When The Shade Is Stretched, zo geeft de titel al aan, gaat immers ook over schaduwrijke muziek. Leroux en Machtelinckx moeten het vooral hebben van poëtische verstilling en de transformerende kracht in de muziek die doet denken aan de spontane manier waarop de natuur beweegt.

Het zijn muzikale geestesgenoten, broers haast in de muziek. Ze weten via de muziek vaak een behoorlijk mysterieuze sfeer op te wekken. Neem bijvoorbeeld het beeldend mooie Woman On A Rocking Horse. Klankgewijs hoor je donkere, geheimzinnige sferen en texturen, maar er zijn ook lichtere passages in dit best toegankelijk album, onder meer het fragmentarische Open. En her en der duiken er volstrekt natuurlijk en organisch vogelgeluiden op (The Fairy Queene). Het illustreert, net zoals zeven minuten spannende I Lock My Door Upon Myself waarin een droneachtige spanning zit, slechts de grote, eigenzinnige en artistiek integere ambities van beide muzikanten. Bovendien is er dat ronduit prachtige artwork van Charif Benhelima. Het loont zeker de moeite om eens rond te kijken op diens website en diens creaties (beelden, video,..) van naderbij te onderzoeken.

Met dit tijdloze en evenwichtige When The Shade Is Stretched dwingen zowel Machtelinckx als Leroux hier bijzonder grote bewondering af. Bovendien past de derde release vollédig in het artistieke opzet van het nog maar recent opgerichte Aspen Edities label, dat met de recente uitgaves van Veder, Linus/Okland/Van Heertum een fraaie start neemt en zich van een wel héél erg mooie toekomst verzekert.

Tracklisting When The Shade Is Stretched:

Ruben Machtelinckx:

 1. Turdus
 2. Open
 3. One Morning, Ten Years Later
 4. Mirror Men
 5. Harm
 6. Spuds
 7. Short Sentence

Frederik Leroux:

 1. Dawn
 2. The Faerie Queene
 3. Arum Lily
 4. I Lock My Door Upon Myself
 5. Woman On A Rocking Horse
 6. Dusk