×

Recensie

Roots

29 juni 2013

Rory Block

Avalon: A Tribute To Mississippi John Hurt

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Stony Plain

Avalon: A Tribute To Mississippi John Hurt Rory Block Roots 3.5 Rory Block – Avalon: A Tribute To Mississippi John Hurt Written in Music https://writteninmusic.com

Rory Block heeft kennelijk te veel helden om te stoppen met het maken van hommages. Na haar laatste, Shake ‘em On Down, is er nu namelijk een volgende, een eerbetoon aan Mississippi John Hurt. Kijkend naar die recensie zou je denken dat dit dan nummer 4 is, maar in 2012 bracht Block ook nog I Belong To The Band uit, ter ere van Rev. Gary Davis. Dat maakt van Avalon dus al de 5e hommage. En opnieuw, een goede en mooie! Zoals je van Rory Block verwacht.

De titel van het album komt van de plaats Avalon in Mississippi, waar Mississippi John Hurt (1892 – 1966) opgroeide en ook veel optrad. Hij was een Delta bluesgigant die onder meer bekend werd vanwege zijn bijzondere manier van spelen. Door zijn prachtige tokkel (hij speelde zonder plectrum) hoor je een basislijn en tegelijkertijd een hoger klinkende melodielijn. Dat geeft het gevoel alsof je twee gitaren hoort. Een mooi voorbeeld is hieronder te horen, op Spike Driver Blues. Op het album van Block vind je een cover van dit nummer. En dan hoor je ook meteen haar klasse als gitariste, ook zij beheerst namelijk die befaamde techniek. En let ook op haar goede en mooie slidespel, zoals op Louis Collins. Die klasse hoor je overigens het hele album, 51 minuten lang.

In die tijd komen 11 bluestracks voorbij. Tien daarvan zijn van Mississippi John Hurt, daarnaast kent Avalon ook een nummer van Block’s eigen hand. Dat is de opener, Everybody Loves John. Hierin wordt mooi duidelijk wat zijn de invloed van Mississippi John Hurt was op het leven van Rory Block. Het nummer past muzikaal gezien uiteraard in de lijn van de muziek zoals haar held die maakte.

Block heeft voor een mooie line-up gezorgd (alle klassiekers komen voorbij) en vult die in met veel hoorbare zorg, klasse en liefde. Je hoeft niet eens te weten dat zij en haar held elkaar in 1963 ontmoet hebben en dat daar een vriendschap is ontstaan, om te horen hoeveel liefde zij heeft voor Mississippi John Hurt en zijn muziek. Alleen dat al maakt dit album bijzonder en goed genoeg om het aan te schaffen.

Hoe mooi het ook is dat Block al deze grote Delta blueshelden eert, dat ze ze daarmee bekend(er) maakt bij een nieuw publiek, toch hoop ik ergens ook dat ze weer eens met een album komt dat haar eigen muzikale ziel en zaligheid weergeeft. Ze is gewoon een té goede muzikante om alleen maar in de schaduw van anderen te blijven staan. Ironisch genoeg bewijst ze dat opnieuw met een hommage.

https://www.youtube.com/watch?v=nKkw4nkifa8 1. Everybody Loves John
 2. Avalon
 3. Candy Man
 4. Frankie & Albert
 5. Got The Blues Can't Be Satisfied
 6. Louis Collins
 7. Richland Woman Blues
 8. Spike Driver Blues
 9. Stagolee
 10. Make Me A Pallet On Your Floor
 11. Pay Day