×

Rolling Blackouts Coastal Fever

Hope Downs

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Sub Pop

Hope Downs Rolling Blackouts C.F. Alternative 4.5 Rolling Blackouts Coastal Fever – Hope Downs Written in Music https://writteninmusic.com

Het langverwachte debuut van Rolling Blackouts Coastal Fever is met ruim 35 minuten niet zo gek veel langer dan de voorgaande twee ep’s uit 2017. Qua muziek is er ook niet zo veel veranderd; Hope Downs is een vervolmaking van de stijl die de Australiërs de afgelopen jaren al met verve etaleerden: energieke, puntige indierock die vooral draait om strakke ritmiek en afgemeten gitaarlijnen.

An Air Conditioned Man is de overtuigende albumopener, de machtige ouverture waar de band direct een lekkere stevige tik uitdeelt in hun volledige eigen, even jachtige als verzorgde stijl. Mooi hoe alle gitaren elkaar afwisselen; met elkaar in gesprek gaan. Het is iets wat de band regelmatig laat horen op Hope Downs en wat in combinatie met die motorische drums tot opwindende muziek leidt. Het hieropvolgende Talking Straight is pakkender, poppier en lijkt te knikken naar door de band gerespecteerde voorgangers en landgenoten als The Go-Betweens. Voorwaar, met die eerste twee tracks alleen al zal Rolling Blackouts Coastal Fever menigeen al helemaal inpakken.

Een van de terugkerende thema’s op Hope Downs is de confrontatie met het onvermijdelijke ouder worden, je jeugd verliezen, sterfelijkheid en tijdsverloop. Het is zaak om de dingen om je heen op waarde te schatten en het kleine te waarderen. De band verwijst zijdelings ook nog naar de vluchtelingencrisis in Italië (Mainland). Het moge duidelijk zijn: de opzwepende songs van Rolling Blackouts Coastal Fever zijn soms verre van lichtzinnig en onbekommerd.

Sister’s Jeans, met zijn traditionelere, warmbloedige gitaren is tijdloze gitaarrock. Het jachtige Bellarine, door de prominente bas wat donkerder van tint, is toch weer verrassend catchy. Er zijn niet veel bands die zo lekker kunnen doorjakkeren met behoud van een flinke dosis popappeal. En voor de variatie en iets meer warmte is er Cappuccino City. The Hammer is de sprankelende afsluiter die wederom laat horen hoe gemakkelijk deze band een bovengemiddelde gitaartrack neerlegt.

Rolling Blackouts Coastal Fever heeft met de twee fijne EP’s en dit Hope Downs een puike, uitermate coherente trilogie neergezet. Dit album is een dikke punt op de i, een glimmende kers op de taart. En hoewel je ergens wel verwacht dat de band het hierna over een iets andere boeg zal moeten gooien om te blijven verrassen, is Hope Downs vooralsnog een onberispelijke, puntgave gitaarplaat. Een voltreffer.

https://www.youtube.com/watch?v=Zj5tH-6vNKY


  1. An Air Conditioned Man
  2. Talking Straight
  3. Mainland
  4. Time In Common
  5. Sister's Jeans
  6. Bellarine
  7. Cappuccino City
  8. Exclusive Grave
  9. How Long?
  10. The Hammer