×

Recensie

Roots

14 februari 2019

Positie 38 Jaarlijst 2019

Robert Ellis

Texas Piano Man

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: New West Records

Texas Piano Man Robert Ellis Roots 4 Robert Ellis – Texas Piano Man Written in Music https://writteninmusic.com

Verrassend als een muzikant die we toch vooral kennen met gitaar zijn nieuwe album Texas Piano Man doopt. Maar degenen die de muzikale geschiedenis van Robert Ellis kennen weten dat juist de piano zijn eerste liefde was.

Daarnaast was het duidelijk dat Ellis iets anders wilde. Na twee zelf uitgebrachte albums die verkocht werden bij zijn prille eerste concerten, betekende het door het grote New West uitgebrachte album The Lights From The Chemical Plant in 2014 gelijk zijn wereldwijde doorbraak. Het was een voortreffelijk album waarin zijn muzikale platform al veel ruimer bleek dan het singer-songwriter-meets-country idioom waarin hij maar al te gemakkelijk werd geplaatst. De gelijknamige opvolger twee jaar later bewees dat eens te meer.

Texas Piano Man, waarop Ellis de gitaar nu echt voor de piano heeft verruild, geeft nog meer kleur aan de muzikale wereld die hij op zijn eerste albums schiep. Het album werd opgenomen in de Niles City Sound in Fort Worth, Texas, de studio opgezet door de mannen van White Denim en waar ze ook het fijne debuut van Leon Bridges opnamen. Het bleek de ideale omgeving voor Ellis om zich opnieuw muzikaal uit te vinden.

De eerste track die van het nieuwe Ellis album een paar weken geleden naar buiten kwam,  was het lekker controversieel getitelde Fucking Crazy. Het is tevens de albumopener en geeft gelijk de sfeer van het album goed weer. Een rijke melodie, een tekst die een opbloeiende relatie perfect weergeeft, rijke arrangement en die indringende stem van Ellis zelf, maken het een meesterlijke albumopener.

Opgegroeid met Randy Newman, Billy Joel, Elton John en Jackson Browne snapt Ellis hoe hij pianosongs moet schrijven en uitvoeren. Songs die beklijven en die zowel energie als emotie in zich hebben. Achter elkaar maakt hij dat na die fijne albumopener met When You’re Away, het fijn hilarische Nobody Smokes Anymore en Passive Aggressive wel heel duidelijk. Het is mooi om de nieuwe vaak ook wat meer jazzy Ellis te horen. Zijn pianospel neigt soms heerlijk naar New Orleans en altijd blijft er die energie in de songs, met dan weer lekker dik gitaarwerk, hangen.

Met het wondermooie balladachtige Father, over de afwezigheid van een vader in het leven, verandert de toon. Het rocky There You Are en het prachtige Let Me In zijn weer twee rake songs die een meer naar pop neigend geluid laten horen maar net zo goed onmiskenbaar Ellis zijn. Het al net zo sterke Aren’t We Supposed To Be In Love sluit daar naadloos op aan. En oh wat is Lullaby weer een prachtig gelaagde ballad. Wederom een hoogtepunt van het album met een geweldig zingende Ellis en ronduit geweldig gitaarwerk. He Made Me Do It is dan weer zo’n verrassend rijke popsong Ellis stijl, met een volle op en uitbouw en lekker dik gitaarwerk. Topo Chico (een Mexicaans mineraalwater dat in zijn thuisstad Austin super populair is) brengt het album naar een fijn en luchtig einde.

Texas Piano Man is een fraai vervolg op Ellis voorgaande albums. Het laat een Ellis horen die zich op piano opnieuw uitvindt met al net zulke ijzersterke songs die zijn vorige album kenmerkten. Zijn prachtstem, en wat zingt hij ook op dit album weer ongelooflijk gemakkelijk, blijft zijn sterkste wapen. Die is zo alom aanwezig dat wat hij ook doet, het altijd onmiskenbaar als Robert Ellis klinkt.

De teksten zijn wederom een lust voor het oor. Altijd weer met een fijne twist en/of slim sarcasme en vol van liefde en emotie. Zoals echt grote singers-songwriters dat doen weet hij deze altijd weer te verbinden met sterke melodieën. Misschien is het voor sommigen even wennen deze piano Ellis, maar luister het album een paar keer en je weet dat dit de exact juiste stap in zijn muziekleven is. 1. Fucking Crazy
 2. When You're Away
 3. Nobody Smokes Anymore
 4. Passive Aggressive
 5. Father
 6. There You Are
 7. Let Me In
 8. Aren't We Supposed To Be In Love?
 9. Lullaby
 10. He Made Me Do It
 11. Topo Chico