×

Recensie

Jazz

25 maart 2013

Rob van de Wouw

Neon

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Jazzland Recordings

Neon Rob van de Wouw Jazz 4 Rob van de Wouw – Neon Written in Music https://writteninmusic.com

Met zijn debuut Reboot Your Soul (2007) en vooral zijn tweede, door Londenaar Mark de Clive-Low geproduceerde, album Tunnelvision (2009) wist de Nederlandse trompettist Rob van de Wouw indruk te maken. Met zijn derde geweldige album Neon zal van de Wouw nu ook internationaal furore gaan maken.

De carrière van Rob van de Wouw was natuurlijk altijd al internationaal georiënteerd. Helemaal op het tweede album en de samenwerking met de Clive-Low schemerde dat duidelijk door. De sound was ver verwijderd van dat wat zijn Nederlandse generatiegenoten met jazz doen. Met zijn nieuwe album Neon stapt hij nog even een paar flinke stappen door. Het waren zijn bandleden Wiboud Burkens (toetsen) en Ruben van Roon (drums) die van de Wouw overhaalden met z’n drieën aan het werk te gaan en een album te vervolmaken. Alle door de mannen over de jaren vergaarde kennis van productie en de revolutionaire veranderingen binnen de Electronic konden daarbij optimaal gebruikt worden.

Het kan gelijk gezegd worden dat deze opzet tot een, wederom, geweldig album heeft geleid. Neon is een geweldige stap voorwaarts in de ontwikkeling van het talent van Rob van de Wouw en zeker ook voor Burkens en van Roon. Alle songs vallen, binnen zeer spannende ritmepatronen en intelligente arrangementen, briljant in elkaar en weten elke luisterbeurt weer optimaal te verrassen. De composities zijn mooi, laag over laag, opgebouwd en bevatten een prachtig laag en sferische ruimtelijkheid. De fascinerende albumopener Rollercoaster Fairytale, het lekker stuiterende titelnummer, het dynamische No Fly Zone en het in twee prachtige delen opgesplitte What’s Love of juist de fenomenale downtempo tracks Mr. Oblivious en The Haunted Walk laten dat duidelijk horen. Van de Wouw weet daar binnen elke compositie, met zijn geweldige spel, steeds weer een fijne extra spanning overheen te leggen.

Zo opwindend als Neon klinkt was het dus niet geheel verrassend te noemen dat de demo-opnamen van het album door Noors jazzwonderman Bugge Wesseltoft met zeer veel enthousiasme werden ontvangen. Hij tekende van de Wouw gelijk voor zijn vermaarde, international opererende, Jazzland Recordings zodat van de Wouw met zijn band nu ook internationaal optimaal gehoord en gezien kan worden. 1. Rollercoaster Fairytale (part 1)
 2. Neon
 3. No Fly Zone
 4. What’s Love (part 1)
 5. What’s Love (part 2)
 6. Cover Story
 7. Rollercoaster Fairytail (part 2)
 8. Mr.Oblivious
 9. Dear Mercedes Mouse
 10. The Haunted Walk
 11. Starchild
 12. Mooi Toch