×

Recensie

Alternative

08 maart 2020

Riki

Riki

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Dais

Riki Riki Alternative 4 Riki – Riki Written in Music https://writteninmusic.com

Wat zal Niff Nawor tevreden zijn geweest toen ze het eerste vinyl exemplaar van Riki in handen had. De hoes staat namelijk zo symbool voor de jaren tachtig sound die er op de plaat terug te horen is. Het gothic lettertype, de bijna versluierde haardracht, het accent op de felle make-up, echt aan alles is er gedacht. Met dit romantiserende postpunk beeld wordt er gelinkt naar de glansjaren uit the eighties, waarbij het mythische verhalende het zwart accentueerde met opvallende paarse pasteltinten.

Dat er ondergronds een levendige postpunk scene in Los Angeles in opmars is, was vorig jaar al duidelijk merkbaar toen Andrew Clinco vrij snel achter elkaar twee belangrijke platen lanceerde. Het duistere Vr Sex werd een paar weken later gevolgd door het lichtvoetige Drab Majesty. Het tevens onder de hoede van platenlabel Dais staande Riki gaat nog meer die commerciële kant op. Niff Nawor schud hardhandig het luide deathrock verleden van Crimson Scarlet van zich af en verruilt de stevige synthesizer begeleiding voor een meer dromerige sound.

Het is verbazingwekkend hoe gemakkelijk donkere dreampop te mixen is met bombastische discoklanken, en dat dit huwelijk zelfs stand houdt. Strohmann is de stap uit het duister, het felle licht omarmend. Dorothy Gale en de vogelverschrikker als de onschuld, terwijl de tovenaar van Oz er alles aan doet om vanachter zijn elektronische toetsenbord er voldoende mechanische onheil in te stoppen.

Het kinderlijke Napoleon wordt vorm gegeven door introbliepjes die zo uit een Japanse retro animatiefilm gestolen kunnen zijn. Wat is het heerlijk dat er door die beperkte mogelijkheden van een oude keyboard voornamelijk treurnis te produceren is, gemotoriseerd door kille drumbeats. Het is stiekem allemaal behoorlijk fout, maar wat hou ik hiervan.

Wel is het jammer dat de maxi singles hun marktaandeel verloren hebben, en de overheersende streaming media zich niet meer richten op uitgewerkte langere versies. Dan is alleen maar de toevoeging Body Mix bij Böse Lügen een rebelse daad. Het verlangen naar het jeugdsentiment van de 12-inch.

De stevige roots zitten oppervlakkig verborgen in het bewegelijke Earth Song, welke door de lieve zanglijnen aansluiting zoeken tot de deugdelijke New Wave en die ook terug te vinden zijn in het Electric Body Music onderdompelende Monumental. Deze diverse uitspattingen ontbreken verder, waardoor het avontuurlijke, want dat is er zeker, ondersneeuwt raakt door voorzichtige windvlagen die helaas niet tot een muzikale lawine leiden.

Riki is een beknopte boeklezing uit de jaren tachtig. Een voltooide studie die een buitenstaander inzicht geeft in een verloren gaande generatie die door middel van een gecreëerde sprookjeswereld zich staande hield in de verhardende maatschappij. Dansen totdat je er bij neervalt.  1. Strohmann
  2. Napoleon
  3. Böse Lügen (Body Mix)
  4. Know
  5. Earth Song
  6. Spirit Of Love
  7. Come Inside
  8. Monumental