×

Recensie

Roots

10 september 2021

Riddy Arman

Riddy Arman

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: La Honda Records

Riddy Arman Riddy Arman Roots 4 Riddy Arman – Riddy Arman Written in Music https://writteninmusic.com

Vanuit Montana  bereikt ons het titelloze debuut van Riddy Arman, de zangeres groeide op in het landelijke Ohio, doorkruiste de VS, verbleef in de heuvels van California waar ze op de ranche werkte. Vanuit Arkansas keerde ze terug naar New Orleans na de dood van haar vriend. Zo’n pijnlijke momenten en de agrarische levensstijl vormen de rode draad in negen songs die onder hoede van producer Bronson Tew in Oregon werden ingeblikt.

Het songwerk beschrijft de schoonheid van het eenvoudige buitenleven maar, minder poëtische aspecten zoals de onvermijdelijke eenzaamheid in dat geïsoleerde bestaan worden geenszins weggemoffeld. De passage van Arman op Western AF, het platform voor authentieke singer-songwriters, bleef niet onopgemerkt en resulteerde in een deal met La Honda Records, de stal die Vincent Neil Emerson en Colter Wall  herbergt. Evenals bij die zingende cowboys huist in Armans verhalen onmiskenbaar de onvervalste Western traditie.

De opener Spirits Angels, or Lies is zo’n kampvuursong  die het verhaal vertelt van de dood van Armans vader, die op zijn sterfbed in een visioen het bezoek krijgt van de even voordien overleden Johnny Cash. Het op fraai resonerende snarentwang passerende Half a Heart Keychain was de eerste song die opwelde na de verhuis uit Noord Californië en beschrijft  het bezoek van haar geliefde in Arkansas. Barbed Wire is het in die typerende countryneske smart gedompelde verhaal over onthechting op weemoedige pedalsteeltonen.

Paarden en koeien in het uitgestrekte prairielandschap zijn nooit ver in The Herding Song en het geheel akoestische met overslaande stem gedebiteerde Old Maid’s Draw dat bij de jodeltraditie aanleunt. Overigens roept de vocale intensiteit en sfeer bij momenten herinneringen op aan de benadering van Dolly Parton  en Johnny Cash .

“Too late to write a love song” zingt Riddy in een schaars uptempo moment en ze brengt op een fraaie combinatie van piano en orgel een geïnspireerde versie van Kris Kristofferson’s klassieker Help Me Make It Through the Night.

Deze cowgirl werd eerder al beschreven als de zus van Colter Wall. De intimistische afsluiter Problems of My Own ,waarin ze de minder fijne momenten van haar verleden overschouwt, bevestigt die flatterende stelling maar Riddy Arman is bovenal een zelfbewuste, getalenteerd singer-songwriter.  1. Spirits, Angels, or Lies
  2. Half a Heart Keychain
  3. Barbed Wire
  4. Bothof My Hands
  5. Help Me Make It Through the Night
  6. Herding Song
  7. Old Maid's Draw
  8. Too Late to Wrrite a Love Song