×

Recensie

Jazz

23 februari 2021

Rick Simpson

Everything All Of The Time: Kid A Revisited

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Whirlwind Recordings

Everything All Of The Time: Kid A Revisited Rick Simpson Jazz 4 Rick Simpson – Everything All Of The Time: Kid A Revisited Written in Music https://writteninmusic.com

Dat de songs van Radiohead een onstuimige liefde binnen de jazz kennen mag al wat langer duidelijk zijn. In de jaren negentig nam Brad Mehldau al menig Radiohead track onder handen om ze vervolgens tot nieuwe jazzstandards te bekronen. Hij zette de toon voor vele andere jazzversies van Radiohead songs, die in al hun vrijheid en genialiteit gecomponeerd verrassend interpreteerbaar blijken te zijn.

Pianist Rick Simpson pakte het gehele album Kid A, hun ‘nogal andere’ plaat na het megasucces van hun derde album OK Computer, om met tenorsaxofoniste/violiste Tori Freestone, bariton saxofonist James Allsopp, contrabassist Dave Whitford en drummer Will Glaser de studio in te duiken.

Zelf gestart in de electronic en naar jazz geswitcht, werd Radiohead Simpsons grote liefde en vooral de meer elektronische periode die met Kid A werd ingeslagen. Hij wilde met zijn band de songs vrij de jazz intrekken en ze, na twintig jaar, een herbeleving geven.

Hij besloot de songs te herdefiniëren en ze live in de studio met veel ruimte voor improvisatie op te nemen. Bij sommige songs dan juist weer heel dichtbij het origineel te blijven maar dan wel in de hartslag van de jazz. En deze verrassend genoeg precies in de albumvolgorde zoals deze van Radiohead bekend is, vast te leggen.

Everything All Of The Time; Kid A Revisited is daardoor alleen al een interessante exercitie geworden. Vooral voor degenen die Kid A van de eerste tot de laatste toon goed kennen en dichtbij het hart hebben. Maar de vervreemding kun je eigenlijk na de versie van Simpson en zijn band van Everything In Its Right Place naast je neer leggen.

Simpson heeft alle songs zo opnieuw gearrangeerd dat de meer vrije songs ook echt nog vrijer los gaan en dat de meer ingetogen stukken het mysterie van de originele behouden. Er is daardoor een bijzonder interessant album tot stand gekomen. De muzikanten in de studio hebben allen hun sporen binnen de Britse jazz al gloedvol verdiend en pakten hun kans Kid A een jazzleven te geven met beide handen aan. Simpsons arrangementen zijn sterk en de wijze waarop ze gespeeld worden al net zo. Echt elke Radiohead krijgt een oprecht en nieuw jazzleven mee.

De dreigende bas van The National Anthem, nu door contrabas, klinkt al net zo dreigend. De hartenbrekende emoties van How To Disappear Completely komen in deze samenstelling al net zo overweldigend door. Ook Idioteque en albumafsluiter Motion Picture Soundtrack klinken mooi anders.

Everything All Of The Time: Kid A Revisited is een knappe exercitie. Typisch zo’n project wat in de handen van anderen volledig fout had kunnen gegaan. Simpson zal er als groot liefhebber en kenner van Radiohead en dit specifieke album in het bijzonder precies zo over gedacht hebben. Toch pakte hij de uitdaging op en maakte er met de fantastische groep muzikanten een ware herinterpretatie die indruk maakt van: Een Kid A die avontuurlijk die jazz induikt.  1. Everything In Its Right Place
  2. Kid A
  3. The National Anthem
  4. How To Disappear Completely
  5. Treefingers
  6. Optimistic
  7. In Limbo
  8. Idioteque
  9. Morning Bell
  10. Motion Picture Soundtrack